Výsledky podniků a šetření SP ČR a ČNB v prvním čtvrtletí

První čtvrtletí lze v určitém smyslu označit za “dobré vykročení” do roku 2014, přinejmenším pro sektor průmyslu.

Například data ČSÚ za výsledky průmyslové produkce, zakázek či konjunkturálních průzkumů naznačovala pokračování relativně pozitivních hodnot v meziročním srovnání a navázala na „zlepšující se trend“ z druhé poloviny loňského roku. I když je nutné výsledky číst s určitou opatrností a podívat se při hodnocení trochu blíže na jejich strukturu a souvislosti, lze bezpochyby výsledky v kontextu vývoje posledních let vnímat jako pozitivní signály.

Mírně se zlepšující nálada a poměrně solidní vývoj zakázek, zejména zahraničních, indikuje pokračování růstu produkce i pro druhé čtvrtletí. Samotné míry růstu v následujících měsících již nemusí být tak vysoké, ale jejich pokles neočekáváme. Naše ekonomika by tak měla mírně a „křehce“ růst s tím, že počáteční obnova výsledků v průmyslu je zatím mírně nad původními očekáváními.

Potvrzením pozitivního vývoje je kromě dat ČSU také dubnový index nákupních manažerů (PMI) ve výrobním sektoru, který dosáhl hodnoty 56,6. Hodnoty nad 50 obecně indikují celkový nárůst. Příznivou informaci poskytuje i pohled na jednotlivé složky tohoto indexu, kde výsledné saldo bylo dáno kladným příspěvkem všech složek – například vyšší mírou nových zakázek, produkce či zaměstnanosti. Lepší výsledky přišly v dubnu i ze zemí euro zóny či Německa, kde je známým jevem posledních let je korelace výsledků tuzemského výrobního sektoru s právě těmito oblastmi.

Zahraniční obchod táhne

Výsledky zahraničního obchodu za první čtvrtletí, které pokračují v dosahování rekordních hodnot, naznačují, že tato položka bude opět patřit k hlavním faktorům růstu HDP. Pokud vývoj bude pokračovat tímto směrem, zvyšuje se pravděpodobnost pro mírně vyšší než námi predikované hodnoty meziročního růstu reálného HDP pro rok 2014. Naše původní jarní predikce očekává pro letošek růst v rozmezí 1,2-1,5 %, s komentářem o „opatrném optimismu“ a možnosti revize směrem nahoru. Celkově se zatím ukazuje, že průmyslová produkce bude kladným přispěvatelem k celkové ekonomické výkonnosti ČR.

Do výše zmíněného hlavního proudu jakéhosi mírného optimismu zapadá i řada závěrů pravidelného šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) a ČNB, uskutečněného mezi nefinančními podniky za 1. čtvrtletí 2014.

Šetření ale nabízí trochu bližší a pestřejší pohled na výsledky, vnímání a očekávání podniků. Potvrzuje například, že kladné hodnoty ne vždy znamenají, že se daří „mnohem lépe“ či „lépe všem podnikům“. U řady podniků docházelo v posledních měsících ke stabilizaci vývoje a i samotné zastavení propadů bylo pro řadu z nich dobrým signálem.

Pozitivním signálem od podniků byl jak dosavadní trend vývoje poptávky, tak očekávání zakázek pro následující měsíce. Mírně kladný výsledek přineslo šetření i v oblasti očekávání vývoje investiční aktivity. Na jednoznačné závěry s ohledem na vývoj v posledních letech je sice ještě brzy, nicméně letos předpokládáme kladný příspěvek investic k růstu HDP.

Přetrvávající opatrnost v optimismu je odrazem reálných výsledků a nejistoty posledních let. Očekávaný cenový vývoj a s tím související omezené možnosti cenové politiky firem či výsledky ukazatelů trhu práce ukazují, že za celý sektor nefinančních podniků situace není ještě dostatečně silná, aby umožňovala firmám se vracet do úrovní ziskovosti, které by umožňovaly výrazně větší růst. Například pohled na očekávání vývoje mezd ukazuje na meziroční zlepšení v letošním roce, ale hodnoty naznačují, že očekávat lze spíše stabilizaci reálné mzdy než její růst. Jako celek nefinanční sektor neočekává ani nárůst počtu svých zaměstnanců. Šetření dokonce ukazuje mírný pokles zaměstnanosti o 0,16 %, růst ve výši 0,61 % je pak očekáván až v roce 2015.

Úspěšné firmy táhnou růst

Celkově „růst“ sice často táhne několik úspěšných firem, které překonaly předkrizové úrovně ve smyslu růstů zakázek, tržeb i zisků, ale situace se zlepšuje a stabilizuje i u řady dalších firem. Jinými slovy stále více roste počet firem, které očekávají pro letošek meziročně lepší hospodářské výsledky.

I pozitivní výsledky očekávání zakázek či investic nejsou taženy kladnými očekáváními většiny firem. Například v šetření před třemi lety (1. čtvrtletí 2011) se výsledné hodnoty pro očekávané zvýšení investic pro následujících 12 měsíců pohybovaly na úrovni 66 %, zatímco aktuální výsledek činil 19 %. Pro zvýšení zakázek v následujících 6 měsících 41 % (nyní 26,9 %). Snížil se sice podíl výsledku očekávaného snížení investic a zakázek, ale hlavní odpovědí zůstává „beze změny“

Vnější ekonomické prostředí posledních pěti let z pohledu firem představovalo zvýšený tlak vnějších faktorů omezujících růst. Firmy byly často nuceny k větším než očekávaným změnám či k přehodnocení svých plánů a strategií. Samozřejmě, že firmy budou v řadě opatření pokračovat. Situace na trzích neumožňuje většině firem se zastavit a naopak s oživením na trzích budou přicházet nové výzvy. Proto je důležité, aby podnikatelské prostředí nebylo bariérou, ale naopak podporou pro rozvoj domácí produkční sféry. Výsledky šetření naopak ukazují podnikatelské prostředí jako další bariéru snižující atraktivnost českého podnikatelského prostředí.

Podrobné zpracování výsledků s doplňujícími komentáři naleznete zde:

kategorie Ankety
zpět