Průmysl v dubnu rostl tempem 3,3 %

 

Průmysl v dubnu meziročně rostl o 3,3 %. V prvních třech měsících roku 2019 průmyslová výroba spíše stagnovala (březnový komentář zde), dubnové výsledky byly pozitivně ovlivněny výrobou vozidel a elektřiny. Průměrná hodnota za první čtyři letošní měsíce je na úrovni 1% růstu, což je sice nižší úroveň než loňský výsledek (který byl v průměru nad 3% růstem), ale k poklesu nedošlo a klíčový sektor pro českou ekonomiku je tak stále rostoucí. Meziměsíčně byl růst průmyslové produkce o 0,8 %.

Nové zakázky rostly tempem 9 %, zvyšují se tak od začátku roku ze zhruba 2% růstové úrovně a v průměru je meziroční růst za první čtyři měsíce roku 2019 4,7 % (loni byl růst nových zakázek v meziročním porovnání za celý rok 3,6 %). Domácí tržby z průmyslové činnosti dokonce vzrostly o 11,3 %, tržby z přímého vývozu se zvýšily o 4,8 %. Tyto ukazatele můžeme vnímat do jisté míry jako předstihové, neboť nové zakázky předznamenávají následnou produkci firem a tržby indikují později vykazované ekonomické výsledky firem.

Dubnová měsíční data jsou ovlivněna pozitivním souběhem výroby v různých sektorech, dopad mají i faktory jako výroba energie kvůli počasí. Vliv mají ale také výrobní cykly v případě automobilového průmyslu, kdy lze objektivní obrázek o vývoji automotive vyčíst až z dlouhodobějšího průměru, nikoliv jen za výsledky jednoho měsíce.

Přesto dubnová data vyznívají optimisticky a pozitivně se projeví v průměrných hodnotách za druhý kvartál.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět