Výsledky průmyslu v březnu

Výsledky průmyslu v březnu shodně potvrdily závěry šetření Svazu průmyslu a ČNB o slabším výsledku růstu prvního čtvrtletí (šetření je ke stažení zde). První čtvrtletí z pohledu ekonomických výsledků průmyslu tak sice nebylo příliš oslňující, ale i přes dílčí poklesy ukazatelů se v odhadech celkových výsledků letošního roku pohybujeme v kladných hodnotách.

Průmyslová produkce v březnu celkově spíše stagnovala (konkrétně byl po očištění meziroční růst o 0,1 %, meziměsíčně došlo k mírnému poklesu o 0,1 %). Výhled ale díky novým zakázkám zůstává pozitivní. Výsledek průmyslu potvrzuje, že letošek by měl zůstat ekonomicky mírně růstovým. Kladnou stránkou výsledku je navíc kladný příspěvek k růstu významných sektorů zpracovatelského průmyslu, konkrétně výroby motorových vozidel, přívěsů a návěsů, výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení a výroby strojů a zařízení. Průmyslová výroba v samotném zpracovatelském průmyslu vzrostla meziročně dokonce o 2,1 %. Hodnotu celkového růstu stáhla k téměř stagnujícímu tempu totiž odvětví výroby a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (příspěvek -1,6 p. b., pokles o 13,8 %). Z měsíčních hodnot ale nelze činit závěry, i s ohledem na nižší tempo růstu v loňském březnu (meziroční pokles o 1,3 %, loňský březnový komentář zde).

Letos lze sice očekávat zhruba poloviční tempo ekonomického růstu než loni (v 1. čtvrtletí 2018 byl růst HDP 4,2 %, letos v prvním kvartále lze očekávat cca poloviční tempo), ale průmysl má stále poměrně stabilní kondici.

Vývoj tržeb byl rostoucí, meziroční růst byl 5,4 %. Zakázky, které předznamenávají další růst a dosud převážně rostly, byly rovněž rostoucí, a to dokonce 6% tempem (průměr u zakázek za první tři měsíce byl 3,1 % a průměr za celý rok 2018 byl 3,8 %). Výhled průmyslu pro následující měsíce zůstává pozitivní.

Autoři: Bohuslav Čížek, Vladimír Štípek

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět