Zaměstnávání vězňů a jejich vstup na trh práce

 20160121 102514

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) uspořádal 21. ledna ve spolupráci s GŘ Vězeňské služby ČR workshop na téma „Zaměstnávání vězňů a jejich vstup na trh práce“.  Na workshopu byly zúčastěným zástupcům firem představeny možnosti a výhody zaměstnávání odsouzených. Tato možnost se týká pouze osob odsouzených za lehkou trestnou činnost .

Na workshopu byli i zástupci firem, které již tuto formu zaměstnávání využívají k řešení otázky nedostatku pracovní síly na trhu práce, a podělili se o své pozitivní zkušenosti (výborná spolupráce s ministerstvem spravedlnosti a věznicemi, stabilita pracovní síly, možnost zaměstnání „vyzkoušeného“ pracovníka po skončení výkonu trestu aj.).

Upozornili však i na některá úskalí – nutná předchozí osvěta mezi civilními zaměstnanci (osvědčilo se zaškolení ze strany dozorců), přesvědčení managementu, vstupní procedury, pracovnělékařské prohlídky aj.

Bližší informace k tématu najdete ve zprávě o workshopu a prezentacích o zaměstnávání odsouzených a financování těchto projektů.

 

Jiří Janda
/
kategorie Právní infoservis
zpět