Témata řešená SP ČR v dubnu 2022

Svaz průmyslu si je vědom nelehké situace českých firem, kdy po boji s pandemií Covid-19 dochází k nárůstu cen energie a surovin a zároveň podniky čelí dalším přímým i nepřímým dopadům války na Ukrajině.

Aktuální krize spojená s děním na Ukrajině přinesla nejen nové výzvy, ale zároveň prohloubila již známé dosavadní bariéry růstu. SP ČR s pomocí firem identifikuje oblasti pomoci a podpory. Níže najdete shrnutí vybraných témat, kterým se v tuto chvíli Svaz věnuje. 

1) pomoc uprchlíkům a jejich adaptace na český trh

  • Podporujeme naše členy v pomoci Ukrajině, zdůrazňujeme roli našeho podnikatelského sektoru v humanitární pomoci. Řešíme související usnadnění, např. daňové aspekty pomoci.
  • Podílíme se na projektech propojujících nabídku a poptávku práce, např. jobs4ua.cz.
  • Požadujeme urychlené řešení adaptace uprchlíků – zjednodušené uznávání kvalifikace, podporu pro firemní rekvalifikace/upskilling, plošnou výuku češtiny pro dospělé uprchlíky ad. 

2) sankce a zahraniční obchod, problémy s exportem a importem

  • Snažíme se zjišťovat a poskytovat informace k postupům firem obchodujícím s RU, BLR, UA. Informace k sankčnímu seznamu a na co si dát pozor naleznete zde
  • Prosazujeme a budeme usilovat o to, aby byla podpořena poválečná obnova Ukrajiny i se zapojením českého podnikatelského sektoru a budeme podporovat využití evropských zdrojů i tímto směrem.
  • Propagovali jsme semináře MPO pro exportéry, které v prvních dnech byly zaměřeny na sankce, pojištění, platby, alternativy exportu, a na kterých zazněly odpovědi na nejčastější dotazy.
  • Prosazujeme využití Dočasného krizového rámce k pomoci firmám dotčenými sankcemi a omezeními daných válkou, včetně aktivní role EGAP a možnosti záruk či zvýhodněných úvěrů pro dotčené postižené firmy.
  • Požadujeme aktivní přístup a maximální využití kapacit a kontaktů MPO, MZV, CzechTrade atd. při hledání nových exportních i importních trhů, pro pomoc firmám na zahraničních trzích. Krizové poradenství pro firmy exportující do Ruska či na Ukrajinu, podpora exportu či hledání alternativ vstupů naleznete například na stránkách CzechTrade.
  • Pokračujeme s aktivní podporou podnikatelských doprovodných misí na trhy zemí mimo EU, o které je mezi podnikateli eminentní zájem. V následujících měsících organizujeme mise do Izraele a Egypta a také do USA. Apelujeme na českou vládu o větší podporu a účast na podnikatelských misích.
  • Jednáme s představiteli České rozvojové agentury a Národní rozvojové banky ve věci návazné finanční podpory exportérů v rámci oficiálních projektů české zahraniční rozvojové spolupráce.
  • Lobujeme za zájmy českých firem stálou reprezentací SP ČR a CEBRE v Bruselu tak, aby byly české a evropské firmy světově konkurenceschopné.
  • Plánujeme akce spojené s CZ PRES tak, aby z nich měly české firmy maximální praktický přínos, zároveň v prioritách našeho předsednictví akcentujeme témata spojená s proexportním směřováním naší ekonomiky.
  • Zahájili jsme rozhovory s největším ukrajinským svazem zaměstnavatelů - ULIE (Ukrainian League of Industrialists and Entrepreneurs) o dopadech ruské invaze, výsledcích, možných řešeních a pomoci ze strany ČR stejně jako ze strany SP ČR; od prvotních rozhovorů jsme s ULIE v intenzivním kontaktu a zprostředkujeme materiální pomoc od partnerských firem Svazu. Více o možnostech zapojení zde.

3) energetika celkově

  • Po vládě vyžadujeme aktivní přístup, zapojení odborníků a řešení energetické bezpečnosti a dodávek - na stole je spousta zásadních otázek, které je třeba strategicky řešit. Pro průmysl je energetika klíčová pro budoucnost (jádro, OZE, plyn, uhlí, společné projekty, vodík, přeprava, dekarbonizace či FF55). Opakujeme na vrcholových jednáních a žádáme o svolání vhodné platformy, kde se bude energetická koncepce pro následující týdny, měsíce a roky věcně řešit, na poslední tripartitě to byl jeden z úkolů pro vládu.
  • Žádáme, aby vláda vnímala realitu investic a dopadů na naši ekonomiku a konkurenceschopnost, možnosti ČR a technologií.

4) cena energie

  • Bojujeme za opatření snižující ceny energie pro firmy. Pomohli jsme k dotažení tzv. kompenzací nepřímých nákladů, které se podařilo zahrnout do balíčku opatření vlády a měly by se vyplatit.
  • Pokračujeme ve vyvíjení tlaku a zdůrazňování urgentnosti potřeby dalších opatření pro firmy v reakci na růst cen energie - navrhovali jsme například snížení poplatku za POZE, maximální využití a přijetí opatření podpory firem nejvíce zasažených vysokými cenami energie dle Dočasného krizového rámce, navrhujeme zrušení daně ze zemního plynu a prověření možností dalších opatření dle zahraničních zkušeností.
  • Poskytujeme MPO součinnost a data od členů s cílem pomoci co nejdříve realizovat konkrétní opatření pro firmy negativně dotčené vysokým nárůstem cen energie v souladu s Dočasným krizovým rámcem.
  • Podporovali jsme snížení spotřební daně z PHM a další kompenzace pro dopravce a podnikatele včetně zrušení silniční daně. Prosazujeme i indexaci smluv u veřejné dopravy.

5) plyn

  • Prosazujeme diverzifikaci dodávek zemního plynu a urychlené naplnění zásobníků. V případě přerušení dodávek prosazujeme, aby bylo zajištěno řízené odstavení technologií a omezení škod v průmyslu.
  • Upozorňujeme, že průmysl je největším odběratelem plynu a případný výpadek dodávky by způsobil velmi vážné ekonomické dopady a poškození klíčových průmyslových sektorů, které poskytují vstupy dalším odvětvím.

6) suroviny a další vstupy, stabilizace dodavatelských řetězců

  • Upozorňujeme vládu na rizika a vážnost dopadů v dodavatelsko-odběratelských vztazích, předáváme MPO Vaše aktuální informace o stavu dodávek a možnostech firem a žádáme, aby vláda vnímala realitu.
  • Podporujeme platformy spolupráce (včetně vzniku „online tržiště”), propojení dodavatelů a odběratelů, pomoc státních instituci ČR se zahraničními kontakty v zemích možných k alternativním dodávkám vstupů, podporujeme koordinaci v EU.
  • Žádáme o podporu investic v oblastech klíčových vstupů průmyslu.

7) kurzarbeit

  • Prosazujeme urychlené předložení a schválení Nařízení vlády ke spuštění kurzarbeitu a následující notifikaci EK. Cílem je v první řadě pomoc firmám dotčených krizí na Ukrajině, spojenou například s výpadkem zakázek či dodávek klíčových vstupů ze zemí UA, BLR, RU.

8) podpora investic

  • Usilujeme o přívětivější podmínky pro dlouhodobé investice – jako je například řešení povolovacích procesů, změna přístupu státní správy, příjem zahraničních pracovníků atd.
  • Žádáme o spuštění programů z evropských programů jako například NPO bez limitací a dalších posunů v harmonogramech. Prosazujeme využití prostředků ve prospěch dlouhodobého ekonomického růstu.
  • Hájíme aplikovaný výzkum, veřejná soutěž programu Trend by měla být vyhlášena 27. 4. 2022.

9) daňové aspekty

  • SSpolupracovali jsme na novele zákona o daních z příjmů, prosadili jsme osvobození zdanění nepeněžního příjmu v případě pomoci rodině zaměstnance například s ubytováním a u DPH dále bojujeme za rozšíření osvobození v případě pomoci a darů uprchlíkům.
  • Bojujeme i za prodloužení zrychlených odpisů, které nám MF přislíbilo, ale i za dlouhodobě lepší daňové podmínky (rozvoj čisté mobility, zjednodušení kontrolního hlášení, odepisování apod.).

10) strategické a nezbytné sektory

  • Vládu a MPO jsme již několikrát urgovali mj. k vymezení nezbytných sektorů pro případ krizových situací, aby bylo možné předejít vážným škodám na zdraví, životním prostředí a ekonomice. Na naši žádost MPO a MO již vloni realizovalo dotazník, nyní žádáme o posun prací ke konkrétním výstupům.
  • Díky iniciaci Svazu na jednání krizového týmu k Ukrajině za účasti vedení MPO po delší pauze svolána Rada pro koordinaci podpory strategických technologií a produktů, kde bylo Svazu přislíbeno, že jedním z úkolů bude definování tzv. nezbytných sektorů a vymezení jejich specifik, jak Svaz dlouhodobě požaduje.

Děkujeme za vaše aktivní zapojení do společné práce a také do průběžných průzkumů, díky kterým můžeme naše argumenty za firmy a zaměstnavatele podpořit aktuálními čísly o situaci na trhu.

Věříme, že také sledujete naše průběžně aktualizované stránky, v rámci kterých nabízíme průběžný informační servis o vývoji dopadu války na Ukrajině (https://www.spcr.cz/ukrajina-aktuality). 

Pokud jsou další oblasti, v kterých byste uvítali naši pomoc, či zkušenosti a postřehy, o kterých byste nás rádi informovali, prosím napište nám na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Děkujeme vám za neutuchající spolupráci a společné úsilí.

kategorie Aktuálně
zpět