Servis SP ČR pro Statutárního zástupce firmy 2/23

Přečtěte si, na jaká témata upozorňuje Svaz průmyslu a dopravy ČR ve svém pravidleném servisu v únorovém vydání časopisu Statutární zástupce firmy (2/2023).

STÁT MUSÍ UDĚLAT MAXIMUM PRO UDRŽENÍ KONKURENCESCHOPNOSTI PRŮMYSLU

Rok 2023 bude v kontextu energetické krize, pokračující války na Ukrajině, tlaku na zvyšování mezd i přetrvávající vysoké inflace kritickým rokem pro český průmysl a podnikání. Posláním a hlavním úkolem Svazu je tuto obtížnou situaci členům usnadňovat a vyjednávat s vládou i s evropskými partnery takové podmínky, které firmám umožní tuto krizi zvládnout. Listopadová valná hromada Svazu průmyslu a dopravy ČR proto v programovém prohlášení vyzvala vládu a politické představitele, aby pro udržení konkurenceschopnosti českého průmyslu udělali maximum.

„Celá naše společnost i průmysl prochází velkou zkouškou. Je proto klíčové pracovat zejména na zajištění celkové, ale i energetické a surovinové bezpečnosti. Nesmíme ovšem upustit od hledání reálných možností k naplnění klimatických cílů a vytváření podmínek ke zvyšování konkurenceschopnosti České republiky, abychom mohli českou ekonomiku posunout směrem k vyšší přidané hodnotě v udržitelném, inovativním, digitálním a sociálně stabilním prostředí,“ připomněl ve svém projevu Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Programové prohlášení SP ČR na rok 2023 si můžete přečíst zde.


PROSADILI JSME ÚPRAVU PERIODICKÝCH PROHLÍDEK U NERIZIKOVÝCH PROFESÍ

Periodické pracovnělékařské prohlídky u nerizikových profesí jsou od 1. ledna 2023 pouze dobrovolné. Ministerstvo zdravotnictví představilo novelu vyhlášky, která tuto povinnost ruší. Zaměstnavatelům tím odpadá část papírování, firmy zároveň ušetří stovky milionů korun ročně.

„Úpravu pracovnělékařských prohlídek Svaz průmyslu a dopravy ČR prosazoval jako jedno z rychlých opatření, jak ulehčit firmám od nánosu administrativy, se kterou se potýkají. Na druhé straně zaměstnavatelům otevře možnost rozšířit preventivní programy podpory zdraví, které již mají zavedené a mohou přispět například k včasnému odhalení chronických civilizačních onemocnění. Je to krok správným směrem vedle bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a předcházení nemocem z povolání,“ dodal Miroslav Palát, člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR.

PRAKTICKÉ INFORMACE K ŘEŠENÍ CEN ENERGIE PRO VELKÉ FIRMY

Vláda v polovině prosince představila pomoc s cenami energie i pro velké firmy, po které Svaz průmyslu a dopravy ČR dlouho volal. Pro lepší orientaci firem v tomto novém nařízení Svaz připravil na svém webu praktický přehled, jak se v představené pomoci vyznat.

Pro velké podniky podpora funguje od 1. 1. 2023 skrze mechanismus cenových stropů. Výše stropu cen energie je shodná jako pro malé a střední podniky, tj. 5 000 Kč/MWh za elektřinu a 2 500 Kč/MWh za plyn (oboje bez daní a distribučních poplatků), a to do 80 % jejich historické spotřeby za shodné období. Představená podpora ale funguje na jiném principu než zastropování pro domácnosti a malé a střední podniky. Jedná se o v podstatě o zálohu - zálohově poskytnutou podporu aplikací cenového stropu. Evropská regulace totiž neumožňuje u velkých podniků přijmout neomezené cenové zastropování jako v případě malých a středních firem. Konkrétní detaily, jak bude pomoc pro velké firmy vypadat, naleznete zde.

kategorie Aktuálně
zpět