Stát by měl podnikatele zapojit do tvorby svých exportních strategií

V zahraničí se podnikatelsé svazy a firmy podílejí na nastavení podpůrných nástrojů pro exportéry. „K rozvoji byznysu je sice potřeba diplomacie, ale výsledky přinese dobrý obchodník a člověk znalý místních poměrů,“ říká ředitel Sekce mezinárodních vztahů Lukáš Martin. Doufá, že Svaz brzy obnoví organizaci podnikatelských misí.

Jak by měla fungovat ideální podpora českých exportérů ze strany?
Stát by měl daleko více zapojit jednotlivá sdružení zastupující firmy a exportéry do formulace exportních strategií a nabídky nástrojů pro exportéry. V některých zemích to funguje. Například v Kanadě vytvořili pracovní skupiny složené z důležitých zástupců firem a asociací, které navrhují závazná opatření na podporu exportu. Ve Švédsku hrají podnikatelé roli v nabídce služeb exportérům. Agentura Business Sweden je z 50 % vlastněna státem a z 50 % sdružením podnikatelů. K rozvoji byznysu je sice potřeba diplomacie, ale výsledky přinese dobrý obchodník a člověk znalý místních poměrů.

Jaká pomoc státu by exportérům v této době výrazně pomohla?
Koronavirus zastavil veletržní byznys. Veletrhy jsou přitom pro exportéry klíčové, obráběcí stroj nebo výrobní linku si nekoupíte přes internet. Firmám dávají příležitost setkat se s dalšími odborníky z oboru, zanalyzovat nové trhy a zmapovat tamější konkurenci. Ministerstvo průmyslu a obchodu poslední roky stále osekává svůj Program na podporu českých oficiálních účastí na mezinárodních veletrzích. V roce 2020 bylo v plánu 27 akcí, ze kterých se nakonec pochopitelně uskutečnil pouze zlomek. V minulosti jich ale program obsahoval i více než dvojnásobek. Program funguje, firmy exportují významně větší objemy s vyšší přidanou hodnotou a státu se investované prostředky vrací ve formě daní. Za Svaz průmyslu proto stále jednáme o jeho rozšíření.

Plánujete v roce 2021 opět rozjezd podnikatelských misí doprovázející státní a ústavní činitele do zahraničí?
V současné době připravujeme podnikatelskou misi, která doprovodí ministra životního prostředí Richarda Brabce do Indonésie a jedné další destinace v jihovýchodní Asii. Zaměří se na udržitelné využívání zdrojů, zpracování odpadů, jejich likvidaci či recyklaci, vodohospodářství, čistění odpadních a průmyslově znečištěných vod a také na sanaci po důlní činnosti. Rádi bychom zorganizovali maximum podnikatelských misí, uvidíme, co nám situace dovolí. Mezi priority patří Angola, Filipíny, JAR, Izrael, USA, zejména stát Texas, a světová výstava EXPO v Dubaji.

Rozhovor vyšel v časopisu Svazu průmyslu Spektrum 2Q/2021. Celé číslo čtěte zde.

kategorie Rozhovory
zpět