Obrat výměny zboží mezi ČR a Albánií rychle roste


alban

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) uspořádal 13. října v Praze Česko-albánské business fórum při příležitosti návštěvy albánského premiéra Edi Ramy v ČR. Albánie stejně jako ostatní balkánské země také Albánie nabízí českým firmám dobrou perspektivu pro odbyt jejich výrobků. Na organizaci fóra spolupracovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Úřad vlády ČR a albánská agentura AIDA (Albanian Investment Development Agency).

„Jen za prvních sedm měsíců letošního roku vzrostl obrat vzájemné výměny zboží o 40 procent,“ uvedl ve svém projevu premiér ČR Bohuslav Sobotka. Perspektivu spolupráce mezi ČR a Albánií spatřuje nejen v turismu, ale také při výstavbě železniční sítě, při dodávkách kolejových vozidel či v investicích v oblasti plynofikace této balkánské země. "České firmy nabízejí špičkové produkty a o spolupráci mají zájem,“ prohlásil Bohuslav Sobotka. Fóra se zúčastnil rovněž jeho albánský protějšek Edi Rama.

Fóra se zúčastnili zástupci 43 firem z oblasti zpracování plastů, kovů, IT, konstrukcí a stavebních materiálů, obuvnictví i potravinářství. Českou stranu reprezentovali zástupci 45 průmyslových firem. Po úvodních projevech následovala diskuse podnikatelů s politiky, kterou moderoval viceprezident SP ČR Stanislav Kázecký.

Akci zakončil blok určený pro dvoustranná jednání českých a albánských firem. Na programu fóra byl i podpis dohody o spolupráci mezi SP ČR a jeho partnerskou asociací BIZNESALBANIA.

SP ČR si možnosti spolupráce českých firem s albánskými uvědomuje dlouhodobě. Do Albánie již uspořádal dvě podnikatelské mise – první v roce 2008 s premiérem Mirkem Topolánkem. O rok později další podnikatelská mise do balkánské země doprovodila prezidenta republiky Václava Klause.

Související články:

 

SP ČR organizuje Česko-albánské business fórum

Balkán přitahuje české firmy

Zástupci SP ČR jednali o obchodní spolupráci na Tchaj-wanu

 

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět