SP ČR k výsledkům nezaměstnanosti za leden 2016

Zaměstnavatelé nabízejí prostřednictvím Úřadu práce ČR nejvíce volných pracovních míst v porovnání s dobou před vypuknutím ekonomické krize v roce 2008. Počet nabízených pracovních míst se dokonce meziročně zvýšil o celých 45,5 tisíce na téměř 108 tisíc. Vzhledem k tomu, že firmy nemají povinnost hlásit volná pracovní místa, poptávka po pracovnících může být mnohem vyšší. Na druhé straně celkový počet lidí bez práce dosáhnul v lednu téměř 468 tisíc, z toho je takřka 461 tisíc schopno okamžitě nastoupit do pracovního poměru.

I údaje za měsíc leden 2016 stále potvrzují dlouhodobý pozitivní trend – počet uchazečů o zaměstnání klesá a počet volných pracovních míst se zvyšuje.

Z konkrétních dat i za měsíc leden však vyplývá, že zaměstnavatelé stále požadují uchazeče na tzv. nedostatkové profese - technické profese napříč všemi obory – (např. svářeč, obráběč kovů, záměčník, seřizovač, elektrikář, kovodělník, obsluha strojů CNC, řidiči nákladních automobilů, autobusů, atd.) a nemohou tyto zaměstnance z evidence získat.

"Je s podivem, proč se za dané situace stále odkládá přijetí projektu na usnadnění náboru pracovníků z Ukrajiny na jasně definované nedostatkové profese, který by firmám potřebné kvalifikace pomohl pokrýt. Spolupráce se zaměstnavateli na předvýběru uchazečů a práce s nimi s využitím opatření aktivní politiky zaměstnanosti, jak bylo v přehledu uváděno, je dobrá cesta, ale poptávku zaměstnavatelů nepokryje. Navíc bude nutné řešit urychleně i další bariéry bránící zaměstnancům přijmout zaměstnání (např. náklady na dojíždění, stěhování se za prací, bydlení)," komentuje výsledky ředitelka Sekce zaměstnavatelské SP ČR Jitka Hejduková.

Celá tisková zpráva k dispozici zde.

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět