Matematika se vrací domů

Takové je heslo celostátního finále Matematické olympiády, které bude hostit Wichterlovo gymnázium v Ostravě. Svaz se v souladu se svými programovými cíli stal jedním z partnerů této akce.

Už 63. ročník Ústředního kola Matematické olympiády proběhne v posledním březnovém týdnu v Ostravě. Jeho hostitelem se stalo Wichterlovo gymnázium v Ostravě, které 19.2. uspořádalo při této příležitosti tiskovou konferenci za účasti některých partnerů akce.

V Moravskoslezském kraji své síly změří pětačtyřicet nejlepších mladých matematiků a třicet informatiků ze všech krajů ČR. Vítězové budou Českou republiku reprezentovat v Jihoafrické republice(matematika) a na Taiwanu(programování).

Moravskoslezský kraj se díky svému průmyslovému charakteru vždy opíral o matematické znalosti. „Slogan Olympiády „Matematika se vrací domů" je reflexí po staletí trvající technické tradice našeho regionu" uvedl ředitel pořadatelského gymnázia Antonín Balnar pod jehož vedením škola zvládá přípravy na tuto velkou celotýdenní akci na výbornou. Akce, včetně doprovodného programu, je měsíc před zahájením již detailně naplánovaná a finančně zcela pokrytá.

Jako jednoznačně pozitivní hodnotí pořadatelství Olympiády v regionu také partneři. „Vítáme Olympiádu jako příležitost propagovat Moravskoslezský kraj" řekla náměstkyně hejtmana pro školství Věra Palková. Podle paní náměstkyně navíc akce doplňuje aktivity, které jsou v regionu pro podporu technických a přírodovědných znalostí realizovány. „Není důvod k nepopularitě matematiky, je to krásná věda a takové akce to mohou ukázat" dodala Věra Palková.

Velké podpory se akci dostalo také od Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava, v jejímž areálu bude mít soutěž zázemí a která kromě ubytování a prostor pro soutěže připravila pro účastníky také prohlídku národního počítačového centra IT4Innovations. Rektor Ivo Vondrák zmínil, že podobné soutěže a jejich účastníci jsou důležití i pro budoucí fungování špičkových vědeckých pracovišť. Pan rektor společně s ředitelem Balnarem poukázali také na rezignaci od svého času běžných standardů ve výuce matematiky, kdy dnes se na gymnáziích probírají některé partie, které se dříve probíraly již na základní škole a toto zpoždění se pak projevuje také na úrovni znalostí studentů přijatých na vysoké školy.

Milan Chromík, náměstek generálního ředitele společnosti Dalkia ČR se zmínil, že pro energetickou společnost jsou lidé s matematickými vědomostmi klíčoví, ale poukázal ještě na jeden aspekt matematiky. „matematika v první řadě rozvíjí logické myšlení a v běžné činnosti firmy poznáte, kdo má dobrý matematický základ".

Všichni přítomní kvitovali, že se v regionu daří vytvářet platformu, na které se spolu kraj, firmy i školy snaží přibližovat techniku dětem zajímavým způsobem a v povědomí veřejnosti se snad pomalu začíná zvedat kredit technických a přírodovědných disciplín.

Více o Olympiádě naleznete na webu http://mo2014.cz/

Petr Holica, regionální manažer SP ČR pro Moravskoslezský kraj

Gbelec Ondřej
/
kategorie Svaz v regionech
zpět