Dotazník Evropské komise - export mimo EU

Cíl dotazníku: „To identify specific challenges faced by EU manufacturing industry in respect of conformity assessment procedures in markets outside the Union.“

 

Při vývozu do zemí mimo Evropskou unii musí společnosti provést posouzení produktu, aby byl v souladu s regulačními požadavky země dovozu, tzv. 'conformity assessment'.  Často se vyžaduje, aby byl výrobek podroben certifikaci a zkouškám a posuzován orgány a laboratořemi v dovážející zemi. To znamená další čas a náklady pro exportéry, což zatěžuje zejména menší společnosti.

Cílem dotazníku je proto zjistit konkrétní výzvy, kterým v případě exportu do třetích zemí firmy v tomto ohledu čelí. Výsledek by měl být i impulsem pro případné úpravy a rozšíření stávajících Dohod o vzájemném uznávání (mutual recognition agreements) a také rozšíření povědomí o jejich existenci mezi firmy v EU. Současně také výsledky průzkumu budou poskytnuty pro další práci v rámci EU-US Trade and Technology Council, Working Group 10 on Global Trade Challenges.

Odkaz na dotazník: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/7501a731-dd8c-1a7a-740a-258c475c9b1d

K dispozici bude dotazník do 3. dubna.

 

Sabina Tančevová
/
kategorie Proexportní servis
zpět