Podnikatelé pod vedením SP ČR míří s premiérem do Afriky

Do Etiopie, Keni, Nigérie, Ghany a Pobřeží slonoviny doprovodí dohromady dvě desítky firem předsedu vlády České republiky Petra Fialu. Účastníky podnikatelské mise pod vedením prezidenta SP ČR Jana Rafaje čekají v Africe jednání s tamními partnery, business fóra, prohlídky podniků i rozvojových programů. Cílem cesty je rozvinout vzájemné obchodní vztahy s danými zeměmi v oblasti obranného, strojního, zemědělského, zdravotnického průmyslu, finančnictví a logistiky.

Afrika je pro Českou republiku a další země Evropské unie stále významnějším strategickým partnerem v oblasti mezinárodní politiky, bezpečnosti a podnikání. Vzhledem k narůstajícímu vlivu Ruska a Číny na tomto kontinentu české firmy aktivně usilují o posílení své přítomnosti, využití potenciálu afrických trhů a rozvoj vztahů založených na vzájemném respektu a spolupráci.

„Jsem rád, že se spolu s předsedou vlády vydáváme právě do Afriky. Už několik let ve Svazu průmyslu upozorňujeme, že je potřeba český export směřovat i jinam, než do Evropy. Africký kontinent je právě jednou z oblastí, kam by bylo dobré tuzemský export diverzifikovat. Vybrané země regionu představují lídry v oblasti technologií, průmyslu a inovací. Zároveň jde o geopoliticky strategickou oblast nabízející českým firmám mnohé příležitosti pro budoucí spolupráci,” potvrzuje důležitost mise Jan Rafaj, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který podnikatelskou delegaci vede.

„Moje vláda mění přístup k Africe. Je to světadíl s velkým potenciálem pro naše firmy. Chceme jim ještě více otevřít dveře na tamní trhy, proto tuto cestu absolvuji ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR. České firmy mají ve světě velmi dobrý zvuk a Afrika je důležitým partnerem pro Česko, ale i pro Evropskou unii. V zemích, které navštívím, se setkám s nejvyššími představiteli těchto zemí, abych u nich české firmy maximálně podpořil,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

S premiérem zamíří v pátek 3. listopadu do Afriky přímo na palubě vládního speciálu zástupci 12 tuzemských firem. Další podnikatelé se k delegaci v rámci týdenního programu připojí postupně na místě v jednotlivých zemích. Celkem tak mise vedená Svazem průmyslu a dopravy ČR podpoří na dvě desítky podniků.

PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

Exportéři během mise navštíví postupně 5 afrických zemí. V každé z nich na ně čekají široké obchodní příležitosti. Například rostoucí poptávka Etiopie po modernizaci zdravotnických zařízení, dopravní infrastruktury a obranného průmyslu nabízí atraktivní perspektivy pro české podniky. V Etiopii budou mít účastníci mise navíc možnost poznat také prostředí místních firem a rozvojových projektů.

Keňa patří mezi nejtechnologičtější země ve východní Africe. Je známá také jako „Silicon Savannah“, protože její sektor informačních a komunikačních technologií od roku 2016 roste průměrně o 10,8 % ročně a stává se významným zdrojem hospodářského rozvoje a tvorby pracovních míst s dopadem na téměř každý sektor ekonomiky. Právě v technologickém a digitálním odvětví se pro české firmy otevírá okno příležitostí.

Nigérie je naším dlouholetým a důvěryhodným partnerem. Páteří hospodářství je ropný průmysl. Jako rozhodující regionální ekonomická mocnost hraje zásadní roli v Ekonomickém společenství západoafrických států (ECOWAS). Nigerijský trh je obrovský a dosud nenasycený a může skýtat velké možnosti.

Ghana je jedním z pěti nejvýznamnějších obchodních partnerů České republiky v subsaharské Africe. Její nová průmyslová politika nabízí mnoho příležitostí pro české exportéry v oblasti zdravotnictví, zemědělství, obrany a technologií.

Hlavními obchodními příležitostmi pro české firmy v Pobřeží slonoviny jsou zemědělství, dopravní infrastruktura, farmacie a energetika. Business fórum v Abidžanu se pak zaměří zejména na spolupráci v sektorech zemědělského a zpracovatelského průmyslu.

Další informace o programu podnikatelské mise naleznete také v tiskové zprávě Úřadu vlády ČR.

SVAZ PRŮMYSLU POŘÁDÁ PODNIKATELSKÉ MISE JIŽ 30 LET

V roce 2023 si Svaz průmyslu a dopravy ČR připomíná 30. výročí od zahájení podnikatelských cest v doprovodu vysokých představitelů státu. Za tu dobu Svaz uspořádal celkem 219 podnikatelských misí do více než stovky zemí světa, během kterých pomohl více než 5 000 českých firem a podnikatelů. V letošním roce chystá Svaz průmyslu podnikatelské mise například ještě do Kuvajtu, Saudské Arábie, Itálie, Rumunska a Indie.