MPO spouští novou bezplatnou poradenskou službu pro firmy

Jedná se o exportní poradenské služby do zemí mimo EU. 

Globální obchod se v posledních několika letech velmi výrazně proměnil a objevily se nové výzvy. Obchodování s mimoevropskými zeměmi je tak pro firmy více náročné a komplexní. Kromě rostoucího protekcionismu, který v praxi znamená více překážek při vstupu na zahraniční trhy, musí firmy porozumět místnímu obchodnímu prostředí, a to jak právním předpisům a pravidlům, tak i kulturním a obchodním odlišnostem. Ministerstvo průmyslu obchodu tak spouští novou poradenskou službu, která firmám pomůže se zorientovat v problematice netarifních překážek obchodu a předpisů na mimoevropských trzích. 

Cílem nové exportní poradenské služby je podpora expanze firem na trhy mimoevropských zemí tím, že jim umožní lépe porozumět složitostem zahraničního obchodu, a snížit tak překážky bránící jejich úspěchu na mezinárodních trzích. Exportéři se mohou obracet na e-mailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., kde od specialistů získají odpovědi na dotazy týkající se obchodních podmínek, např. tarifních či netarifních překážek, a regulací na trzích mimoevropských zemí.

Toto bezplatné operativní poradenství využívá webový portál Access2Markets (A2M), který byl v roce 2021 zřízen Evropskou komisí. Více informací o portálu naleznete zde (link na náš článek na A2M). V případě zájmu je také možné využít možnosti virtuální one-to-one“ prohlídky portálem A2M, v rámci níž exportéři mohou objevit, co vše portál nabízí a naučí se základními funkcemi portálu pracovat. Služba je určena všem firmám, obzvláště pak malým a středním podnikům, které ne vždy disponují odpovídajícími zdroji a pro které je mnohdy možnost maximalizace obchodních příležitostí z tohoto důvodu velice obtížně dosažitelná. 

V případě dotazů se tedy neváhejte obrátit na e-mailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. či nás kontaktujte telefonicky na 224 852 636 (MSc. Pavlína Shaw). 

Zpráva převzata z webu MPO.

Mikuláš Nozar
/
kategorie Proexportní servis
zpět