WTO novou generální ředitelku

Světovou obchodní organizaci poprvé povede žena, bude mít nesnadný úkol obnovit důvěru a vlít WTO do žil optimizmus a novou energii.

Generální rada WTO potvrdila 15. února 2021 zvolení paní Ngozi Okonjo-Iweala novou generální ředitelkou. Bývalá nigerijská ministryně financí, známá mimo jiné pro nelítostný boj s tamní korupcí, apeluje na spolupráci členských zemí, obnovu prestiže WTO, boj s následky pandemie a vyzdvihuje nutnost multilaterální spolupráce.

Dobrou zprávou je, že její jmenování podpořila administrativa amerického prezidenta Joea Bidena a symbolicky tak lze říci, že USA jsou znovu „na palubě“.

Dobře fungující a efektivní WTO je zásadní pro firmy z celého světa, které se spoléhají na její pravidla ve své každodenní činnosti. Evropská podnikatelská veřejnost apeluje na vlády všech členských zemí, aby podporovaly reformy a aktivně spolupracovaly na fungování a prosazování mezinárodního obchodu postaveného na multilaterálních pravidlech.

„Pandemie a její hospodářské dopady ještě více zdůraznily nutnost existence efektivní Světové obchodní organizace a jí prosazovaných pravidel. Je však potřeba reforma, která je uvede do souladu s technologickým pokrokem, digitalizací a umožní reagovat na současné i budoucí výzvy. Pro otevřené ekonomiky, jakou je i ČR, je to více než nutnost,“ dodává ředitel Sekce mezinárodních vztahů SP ČR Lukáš Martin.

Koncem roku má proběhnout ministerská konference WTO, věříme, že přinese politické odhodlání k dosažení konkrétních výsledků. Evropské podniky jsou připraveny se aktivně podílet na přípravě návrhů řešení celého spektra otázek od řešení sporů po liberalizaci obchodu.

Fára Pavel
/
kategorie Obchodní politika
zpět