SP ČR vítá rozhodnutí vlády neměnit pozici k gendrovým kvótám

Válka o právní základ směrnice zastínila diskusi o jejím faktickém dopadu a účelu.

Když v roce 2012 přišla Komise s návrhem směrnice Evropského parlamentu a Rady o zlepšení gendrové vyváženosti mezi členy dozorčí rady/nevýkonnými členy správní rady společností kotovaných na burze (KOM (2012)614), vyvolala rozporuplné reakce na evropské i národní úrovni, umocněné značnými rozdíly v právních úpravách a praxi jednotlivých členských států.

Účelem návrhu Komise je významně zvýšit počet žen v řídících a dozorčích orgánech v celé EU. Toho by mělo být dosaženo stanovením minimálního cíle 40 % přítomnosti nedostatečně zastoupeného pohlaví mezi členy dozorčí rady/nevýkonnými členy správní rady společností kotovaných na burzách. Zároveň se má od společností, které mají mezi členy dozorčí rady/nevýkonnými členy správní rady nízký podíl osob nedostatečně zastoupeného pohlaví, požadovat, aby pro výběrová řízení pro tyto pozice zavedly předem stanovená, jasná, neutrálně formulovaná a jednoznačná kritéria a splnily tak daný cíl.

Česká republika jako na obrtlíku

Česká republika zahájila projednávání návrhu směrnice v roce 2012 v Bruselu s jasným mandátem, podpořit rovné podmínky mezi ženami a muži, rozvinout a využít ekonomický potenciál žen a zajistit jim podmínky pro vyvážení rodinného a pracovního života a nastartování jejich kariéry. K návrhu na kvóty u podzastoupeného pohlaví a možné sankce byla odmítavá, respektovala a podporovala samoregulaci a právo privátní sféry vytvořit si složení dozorčích a správních orgánů podle podmínek vyhovujících jejich sektoru a jejich výstupům. Tento přístup byl plně v souladu s přístupem a pozicí Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR).

S nástupem nové vládní garnitury avizovala Česká republika v Bruselu změnu své pozice, což značně ohrozilo rozložení sil v Radě. Válka argumentů o právní základ a účelnost směrnice vyústila v rozpor, který vláda vyřešila zamítnutím změny rámcové pozice.

Podnikatelé vnímají ekonomický potenciál žen

SP ČR podporuje snahu Evropské komise o zvyšování transparentnost podniků a vytváření podmínek pro rozvoj podnikových strategií společenské odpovědnost (CSR). Pravidelné vyhodnocování nejlepších TOP FIREM v oblasti CSR (Byznys pro společnost) ukazuje, že firmy přijímají v souladu s principem dobrovolnosti řadu opatření právě v oblasti politiky různorodosti na pracovišti. Firmy mají zájem o vytváření vyvážených smíšených týmů za účelem plného rozvinutí potenciálu kreativity a inovativnosti svých pracovníků a tím zvýšení svých ekonomických výsledků (Memorandum diverzita 2013+).

SP ČR současně v souladu s národním i evropským cílem omezovat regulace a snižovat administrativní a finanční zátěž podniků nemůže souhlasit s ustanoveními vedoucími naopak k vyšší administrativní zátěži, zásahům do rozhodovacích procesů privátních podniků a k závazným cílům. Samoregulace, společenská odpovědnost firem, zvyšování povědomí a dobrá praxe jsou naopak vhodnými nástroji na podnícení podniků.

Plné znění aktualizovaného stanoviska SP ČR [pdf 460 kB]

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět