Jedenáctý OPIK o zpracování odpadu a biometanu

Poslední číslo časopisu OPIK Vám pomůže s žádostmi do programu Expanze či Nízkouhlíkové technologie. Dále se dozvíte aktuální termíny u všech otevřených výzev.

 

Posun termínů OP PIK i příprava OP TAK

Dozvíte se, že MPO prodloužilo termín pro příjem žádostí u výzvy Obnovitelné zdroje energie a Nízkouhlíkové technologie – Druhotné suroviny až do koce července.

MPO také připravuje Průzkum projektových záměrů pro připravovaný OP TAK, který by měl fungovat v letech 2021–2027. Informace získané z průzkumu poslouží k efektivnějšímu zacílení prvních vyhlašovaných výzev a k aktualizaci informací o absorpční kapacitě.

 

CREA Hydro&Energy

OPIK také představuje CREA Hydro&Energy, který je klastrem tuzemských firem, výzkumných institucí a vysokých škol zabývajících se bojem se suchem, hydrologickými extrémy, čistírenskými kaly a sedimenty nebo rozvojem inovačního ekosystému.

 

Expanze pomáhá se zpracováním odpadu

V rámci programu Expanze ČMZRB nabízí firmám, jež potřebují profinancovat projekt zaměřený na materiálové a energetické využití odpadů, bezúročný úvěr v rozmezí od 650 tis. do 60 mil. Kč. Úvěrem lze pokrýt až 45 % způsobilých výdajů, přičemž min. dalších 20 % musí tvořit úvěr od spolupracující komerční banky či leasingové společnosti. Na úhradu úroků u komerčního úvěru ČMZRB poskytuje finančním příspěvek až do výše 4 mil. Kč. Investičně průměrně náročné projekty tak budou v konečném důsledku bezúročné. Podporu mohou malé a střední podniky využít na území ČR kromě Prahy.

 

Nízkouhlíkové technologie – úprava bioplynu na biometan

Do VI. výzvy programu podpory Nízkouhlíkové technologie – úprava bioplynu na biometan bude možné podávat žádosti od 15. července až do 18. prosince tohoto roku. Zájemci mohou využít prostředků na a) Technologie na úpravu bioplynu na biometan a jeho vtláčení do distribuční sítě a b) Technologie na úpravu bioplynu na biometan a jeho plnění v rámci místní infrastruktury (například plnění lahví, CNG vozidel apod.). Firmám všech velikostí je určeno až 100 mil. Kč. V případě výraznějšího převisu kvalitních projektů může být alokace nevýšena.

Seznam aktuálně otevřených výzev

OPIK

Seznam všech čísel

Všechna čísla včetně nyní představeného zpravodaje OPIK naleznete na webu MPO.

kategorie Z hospodářské politiky
zpět