Novela zákona o podpoře VaVaI předložena Senátu

Svaz uspěl se svými požadavky na vytvoření závazného rejstříku výzkumných organizací při MŠMT a s návrhy na snížení administrativní zátěže žadatelů o podporu VaVaI.

 

Změny v zákoně č. 130/2002 o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací schválili poslanci a nyní se jimi bude zabývat Senát. Původně technická novela k harmonizaci s předpisy EU platnými od 1. 7. 2014 (zejména nařízením Komise (EU) č. 651/2014, nařízením Komise (EU) č. 702/2014 a Sdělením Komise – Rámec pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací) přinesla však také další novinky.

V dvanáctkrát novelizovaném zákoně se odstraňují interpretační nejasnosti pramenící z rozdílů nové evropské a stávající národní právní úpravy. Dále dochází k odstranění nadbytečných ustanovení, která se v praxi ukázala jako zbytečná či duplicitní.

Svazu se však nad rámec této úpravy podařilo prosadit také další změny. Zjednodušuje se prokazování způsobilosti uchazeče při podání návrhu projektu. Uchazeč bude předkládat takové doklady, které si nemůže zajistit poskytovatel. Tím se sníží administrativní zátěž uchazečů. Dále je určeno jednoznačné vymezení dne ukončení veřejné soutěže (den vyhlášení výsledků veřejné soutěže).

Důležitým prvkem, který pomůže zlepšení právní jistoty a spolupráce firem a výzkumných organizací, je vytvoření právně závazného rejstříku výzkumných organizací. V současnosti tento seznam vytváří a vede RVVI, ale pouze na orientační úrovni. Současný stav nedává právní jistotu ani podnikům, které mohou nakupovat služby výzkumných organizací s možným daňovým odpočtem, ani výzkumným organizacím, protože do systému se dostávají spekulativně zakládané organizace. Seznam výzkumných organizací bude spravovat Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Novela také upravuje využití výsledků výzkumu a vývoje, je-li příjemcem účelové podpory projektu podnik spolu s výzkumnou organizací nebo provozovatelem výzkumné infrastruktury. Týká se to jak šíření výsledků, vlastnictví práv či náhrady za jejich postoupení podniku. Předmětem změn se rovněž stává definice způsobilých nákladů.

Bližší informace a aktuální stav novely můžete sledovat zde.

kategorie Z hospodářské politiky
zpět