Svaz připravuje firmy na Režim Ukrajina

Svaz průmyslu a dopravy ČR se snaží neustále pomáhat firmám řešit situaci na trhu práce s využitím cizinců ze třetích zemí. V březnu uspořádal první praktický seminář, kde mohly firmy zjistit a řešit praktické aspekty, které souvisí se zařazením firem do Režimu Ukrajina.

DSC 0815

Svaz podporoval prosazení navýšení ročního počtu žádostí o zaměstnaneckou kartu pro potencionální ukrajinské zaměstnance na 19.600, které začne platit od 1. 5. 2018. Díky dalším organizačním opatřením v administraci procesu Svaz očekává i zrychlení celé povolovací procedury. Ta nyní zabere 120 dní. K tomuto by měl pomoci outsourcing vízového centra ve Lvově, kam budou uchazeči odevzdávat žádost o zaměstnaneckou kartu spolu s požadovanými přílohami a zaplatí správní a administrativní poplatek. Od tohoto kroku si slibujeme zkrácení „čekací“ firem až na polovinu.

Vzhledem k neutuchajícímu zájmu firem o zaměstnávání Ukrajinců Svaz na začátku března uspořádal praktický seminář REŽIM UKRAJINA, který zahájil viceprezident Radek Špicar. Firmy diskutovaly, jak postupovat, pokud se chtějí zařadit do Režimu. Probraly celý proces od samotného zařazení u garanta (SP ČR), přes nahlášení volného pracovního místa na úřadu práce (ÚP pro hl. m. Praha), administrativní zpracování všech potřebných dokumentů pro uchazeče o zaměstnaneckou kartu až po příjezd pracovníka na území ČR (firma Top People s.r.o.).

Své praktické zkušenosti se zaměstnáváním Ukrajinských pracovníků, kteří přišli přes Režim Ukrajina, sdělila HR manažerka paní Pokorná z firmy LUKOV Plast spol. s.r.o.

Svaz plánuje tyto praktické semináře uspořádat v průběhu duben až června ve všech krajích.

Tereza Řezníčková
/
kategorie Právní infoservis
zpět