Dětská skupina (Firemní školky)

Podporu zaměstnancům při slaďování rodinného a pracovního života se snaží poskytnout Ministerstvo práce a sociálních věcí zřízením dětské skupiny. Toto může být možným řešením při současném nedostatku míst v mateřských školách a jeslích.

Dětskou skupinu tvoří maximálně 24 dětí ve věku od 1 roku do zahájení povinné školní docházky. Zřizovateli mohou být: zaměstnavatel, územní samosprávní celek, nestátní nezisková organizace, vysoká škola a církev. Provozovat dětské skupiny je možno v místnostech, které splňují technické požadavky na byt, obytnou nebo pobytovou místnost úměrné počtu dětí v dětské skupině. Hygienické požadavky na provoz zařízení jsou stanoveny vyhláškami č. 281/2014 Sb. a č. 410/2005 Sb.

Motivací pro rodiče umístit své dítě v dětské skupině může být sleva na dani za každé dítě ve výši maximálně minimální mzdy za rok.

Pro zaměstnavatele jsou náklady na provoz dětské skupiny daňově uznatelné. Je také možnost na tento provoz a drobné investice čerpat dotace z Evropského sociálního fondu.                                                                                                                            

Informace související se zřízením dětské skupiny naleznete na www.dsmpsv.cz a výzvy z Evropského sociálního fondu na www.esfcr.cz, popř. na emailové adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

                                                                                                                                Sekce zaměstnavatelská

Tereza Hejlová
/
kategorie Právní infoservis
zpět