Koyo Bearing používá v olomouckém závodě umělou inteligenci

Olomoucká společnost Koyo Bearings se rozhodla pro používání umělé inteligence. Toto rozhodnutí je v souladu s Průmyslem 4.0 a s firemní strategií, zaměřenou na automatizaci. V tomto směru vidí budoucnost spousta výrobních firem, včetně té olomoucké. Ta nejenže nepřestává posouvat své výrobní technologie, ale zároveň odpovídá na dotazy ve smyslu, jak vnímá a reaguje na potřeby zákazníků a na jaké úrovni kvality a technologie olomoucký závod funguje.

Nová stanice automatické vizuální kontroly snímá v taktu výrobní linky povrchy kroužků pomocí dvou kamer. Každý kroužek je nasnímán na vnějším průměru, obou čelech a vnitřním průměru. Snímkuje se vždy ve dvou typech světla. Prvním typem je standardní světlo, druhým typem tzv. zadní světlo (backlight). V každém typu světla jsou vidět jiné defekty povrchu. Následně jsou snímky vyhodnoceny pomocí algoritmů, založených na neuronových sítích, kterým se říká AI (Artificial Intelligence) - umělá inteligence. Principem je, že jsou do systému nahrávány typy možných vad, které se na povrchu výrobku v průběhu jeho výroby mohou objevit. Na základě těchto znalostí je systém schopen vyhodnotit, zda na výrobku vada je či není.

Během testovacího provozu bylo nutné eliminovat negativní vlivy, které se v reálných podmínkách výroby ložiskového kroužku mohou vyskytnout. Jedním z nich je například čistící kapalina, která ulpívá na povrchu. Toto takzvané „učení neuronové sítě“ prvotně provádí člověk, který anotuje snímky. To znamená, že na zkušebních vzorcích popisuje vady a síť se s rostoucím množstvím těchto dat dále zdokonaluje. Platí, že čím více je popsaných snímků, tím je neuronová síť přesnější.

„Pořízením automatické vizuální kontroly jsme schopni navýšit produktivitu, s čímž úzce souvisí navýšení konkurenceschopnosti naší společnost. Také jsme eliminovali riziko spojené se špatným vyhodnocením rozpoznané vady. Spousta lidí vnímá fenomén Průmyslu 4.0 negativně, ale tak to není. Například takto využitá umělá inteligence se sice umí naučit data, ale jaký kontext ta data mají, a co vlastně znamenají, jí musí „vysvětlit“ člověk,“ vyjádřil se k novince v oblasti kontroly ředitel společnosti, Petr Novák.

Na vývoji se podílely softwarové Start-up subjekty, zabývající se umělou inteligencí ve strojovém vidění, a také dodavatelé strojního zařízení z Česka a Slovenska. Filozofií této společnosti je využívání služeb především českých a slovenských dodavatelů.

kategorie Z členské základny
zpět