Digitalizace ve firmách = příležitost nikoliv hrozba pro zaměstnance

Dne 29. dubna navštívil Karlovarský kraj ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Společně s ředitelem krajské pobočky Úřadu práce v Karlových Varech Pavlem Kučerou představili vzdělávací e-shop www.jsemvkurzu.cz, který nabízí přes 1 700 kurzů digitálního vzdělávání a rekvalifikací. Reagují tak na zásadní proměnu trhu práce, za kterou stojí digitalizace a automatizace výroby. Očekává se, že během následujících let zanikne až 300 tisíc pracovních míst a u dalšího milionu pozic se změní náplň práce. Kurzy jsou učeny všem tj. zaměstnancům i lidem bez práce.

„Dnes máme poměrně přesně změřeno na základě dat od firem a i zkušeností ze zahraničí, že v příštích sedmi až osmi letech 300 000 pozic, tak jak je známe, zanikne. A u jednoho milionu pracovních pozic dojde k výrazné změně charakteru činnosti a bude to především důsledek digitalizace, kde ty pozice budou vyžadovat digitální kompetence těch lidí,“ uvedl Jurečka. Dle odborných analýz oproti tomu vznikne na 520 tisíc nových pracovních pozic a přes 90% z nich bude vyžadovat alespoň základní digitální dovednosti.

Do roku a půl chce proto ministerstvo i Úřad práce proškolit až 130 tisíc lidí, kteří by měli zvýšit své kompetence v oblasti digitálních technologií. Vyčlenili na to 5,5 miliard korun z Národního plánu obnovu, který financuje Evropská unie. U digitálních kurzů stát proplácí 82% nákladů a zájemce si musí uhradit zbylých 18% z celkové ceny. Do těchto kurzů vstoupilo prozatím 18 539 lidí a úspěšně je dokončilo 13 379, z toho 450 absolventů bylo z Karlovarského kraje. Proti loňsku jde v kraji o dvojnásobný nárůst.

Dle odhadů žije v Česku na 1 milion tzv. digitálně vyloučených občanů. Jedním z nejvíce ohrožených krajů v tomto směru je právě ten Karlovarský. Dle Kučery má obyvatelstvo v kraji v průměru o něco nižší vzdělanostní úroveň než v ostatních krajích republiky. V kombinaci s nižší digitální gramotností pak tito lidé hůře nachází lepší práci. Kučera věří, že i tyto kurzy výrazně přispějí k zlepšení situace.

Ke konci března byla v Karlovarském kraji nezaměstnanost 4,6 % a úřad práce evidoval 9 431 uchazečů o zaměstnání. Oproti předchozímu měsíci je to o zhruba 200 uchazečů méně. „Co se týká úspěšnosti vstupu na trh práce, tak určitě k tomu přispívají i již zmiňované rekvalifikace. Evidujeme zvýšený zájem zejména o kurzy v oblasti digitálních technologií a informačních systémů. Do těchto kurzů vstupují především lidé ve věku 30 – 50 let se středoškolským vzděláním, výrazné zastoupení mají však i vysokoškoláci“, shrnul stav v kraji Kučera.

Významným přínosem kurzů je dle Jurečky mimo jiné posilování příjmové stability domácností a snižování závislosti na sociálním systému. „Benefitem kurzů je nejenom to, že tím dokážeme zabezpečit, abychom neměli nárůst nezaměstnanosti v budoucnu, ale je to především benefit pro konkrétní lidi v domácnosti. Protože tito lidé si dokáží zvýšit také svůj výdělek, dokáží mít větší uplatnění na trhu práce, mohou si lépe vybírat budoucího zaměstnavatele a tím pádem logicky posilovat svoji příjmovou stabilitu domácnosti. A třeba i snižovat závislost na sociálních dávkách“, uzavřel Jurečka.

Více ke vzdělávacím kurzům: www.mpsv.cz/web/cz/jsem-v-kurzu 

 

kategorie Svaz v regionech
zpět