Aktuální pomoc s cestou na Ukrajinu a z Ukrajiny do ČR

V souvislosti s vojenským konfliktem na Ukrajině poskytují České dráhy (ČD) ve spolupráci s Ministerstvem dopravy ČR, partnerskými dopravci ZSSK, PKP Intercity a UZ a také s dalšími organizacemi humanitární pomoc ukrajinským uprchlíkům. ČD od 24. 2. 2022 umožňují bezplatnou přepravu ve svých vlacích na území ČR všem cestujícím s ukrajinským pasem nebo občanským průkazem. Humanitární vlaky pro evakuaci uprchlíků z Ukrajiny do České republiky organizuje také Regiojet.

Humanitární vlaky Českých drah (ČD) z Čopu do ČR jsou aktuálně pozastaveny. Na Slovensku není možné zajistit kontrolu při vstupu do schengenského prostoru na hraničním přechodu v Černé nad Tisou. Ukrajinci ale mohou nadále využít zdarma pravidelné spoje z Košic, které budou v případě potřeby posíleny. Celkem ČD od 28. 2. 2022 vypravily 7 humanitárních evakuačních vlaků a přivezly jimi z Ukrajiny do bezpečí 3 700 uprchlíků, převážně žen, dětí a seniorů. Pokud to situace dovolí, jsou ČD připravené humanitarní vlaky z Čopu ihned obnovit. Aktuálně je možné cestovat z Čopu vlakem přes Maďarsko.

ČD také poskytly dvě soupravy s celkovým počtem cca 20 vagónů polským železnicím PKP Intercity, které je využívají k evakuaci ukrajinských běženců z Przemyśle do vnitrozemí Polska. Informace budou České dráhy dále zpřesňovat, doporučujeme sledovat twitterový účet Českých drah. Více informací naleznete také na webu ČD ZDE.

Humanitární vlaky pro evakuaci uprchlíků z Ukrajiny do České republiky organizuje také Regiojet. Z Ukrajiny do Česka převáží denně zejména ženy a děti, a to pouze občany Ukrajiny a Evropské unie. Noční lůžkové vlakové spoje vypravuje Regiojet z hraničního Přemyšlu do Prahy, se zastávkami v Ostravě, Olomouci a Pardubicích. Do Přemyšlu se cestující musí dostat IC vlaky Ukrajinských železnic nebo silničními přechody po vlastní ose. Ve vlaku RegioJet jsou lůžkové vozy s celkovou kapacitou až 500 lůžek a s dostatečnou kapacitou pro přepravu zavazadel. Pro cestující je k dispozici zdarma lůžko, deka a povlečení, dále zdarma občerstvení, tj teplá večeře, voda, snídaně. Odjezd spoje z Přemyšlu je nejdříve v 21:30, nejčastěji vlak odjíždí v 22:00, může však vyrazit později, pokud čeká na poslední zpožděný vlak ze Lvova.

Aktuální informace o pravidelných humanitárních spojích Regiojetu najdete ZDE, v ukrajinštině jsou pak dostupné ZDE.

Pravidelné vlaky ČD ze Slovenska, Polska a Maďarska do ČR

Ukrajinští uprchlíci můžou nadále bezplatně využívat také pravidelné vlaky Českých drah a jejich partnerských dopravců ze Slovenska, Polska a Maďarska do ČR, které jsou v případě potřeby operativně posilovány o dodatečné vozy.

Odjezdy vybraných přímých vlaků ze Slovenska

  • SC 240 Pendolino Košičan: Košice (14:59) – Ostrava hl.n. (19:05) – Praha hl.n. (22:33),
  • EN 442 Slovakia: Humenné (19:30) – Košice (21:57) – Ostrava hl.n. (03:35) – Praha hl.n. (07:55).

Odjezdy vybraných přímých vlaků z Polska

  • EC 114 Cracovia: Przemyśl Gł. (07:35) – Ostrava hl.n. (14:07) – Praha hl.n. (18:03),
  • EC 105 Porta Moravica: Przemyśl Gł. (10:40) – Ostrava hl.n. (16:49) – Břeclav (18:45). Tento vlak pokračuje dále do Vídně a Grazu.

Odjezdy vybraných přímých vlaků z Maďarska

  • Z ukrajinského Čopu lze aktuálně cestovat přes Maďarsko (po trase Záhony – Nyíregyháza – Debrecen – Szolnok – Budapest, více ZDE).
  • Z Budapešti do Prahy jezdí každé 2 hodiny vlaky EC, které zastavují také v Břeclavi, Brně a Kolíně. Z budapešťského západního nádraží (Budapest Nyugati pu.) odjíždejí v 5:40, 7:40, 9:40, 11:40, 13:40 a 15:40.
  • V noci jezdí přímý noční vlak EN 476 / 574 Metropol (Budapest Nyugati pu. 19:40 – Praha hl.n. 08:42), který je posílen o dodatečné vozy.
  • K cestě lze využít i další spoje s přestupy v Krakově, Katovicích, Žilině a Ostravě.

MIMOŘÁDNÉ TARIFNÍ OPATŘENÍ ČESKÝCH DRAH PRO OBČANY UKRAJINY

České dráhy zároveň umožní ukrajinským občanům, kteří spěchají v současné chvíli do své vlasti, např. z důvodu všeobecné mobilizace, bezplatnou přepravu všemi vlaky včetně vlaků s povinnou rezervací. Od 24. 2. 2022 do odvolání mohou cestující, kteří se prokáží cestovním pasem Ukrajinské republiky, bezplatně cestovat ve všech vlacích Českých drah po celém území České republiky. V povinně místenkových vlacích je povoleno tyto cestující přepravit bez rezervace. Opatření má umožnit rychlý a bezproblémový přesun ukrajinských občanů především do stanice Bohumín, ze které je možné pokračovat přes Polsko na Ukrajinu.

kategorie Aktuálně
zpět