Komentář J. Hanáka: Firmy ukázaly obrovskou zodpovědnost

Je to rok, co Rusko napadlo Ukrajinu. Tehdy jsme odstartovali velkou vlnu pomoci, která trvá dodnes. Ačkoliv jsou covid a ruská invaze na Ukrajinu velmi rozdílné, něco společného mají. Dle mého je charakterizují velký šok, strach a nejistota, obrovská vlna pomoci a solidarity, ale i následné osočování a negativita. To vše jsme si zažili zas a znovu. Nejdříve s rouškami, pak s pomocí zemi a lidem zasaženým válkou. Jsou to v dnešní době, kdy se často skloňují jen problémy, právě ty první reakce solidarity a spolupráce, které bych chtěl připomenout a vyzdvihnout.

Čistě z obchodního pohledu Ukrajina pro Česko nikdy nebyla příliš významný trh. Ročně jsme tam vyváželi zboží a služby v hodnotě přes 30 mld. euro, což není ani jedno procento celkového českého exportu. Z lidského hlediska je ale Ukrajina zemí, která nám byla a stále je velmi kulturně a hodnotově blízká. A to jsme ukázali ihned po začátku ruské invaze.

Česká republika se od začátku invaze chovala neuvěřitelně solidárně, přijala stovky tisíc Ukrajinců, uspořádala materiální i finanční sbírky, do kterých se zapojili občané i firmy. Česko darovalo Ukrajině i potřebnou vojenskou techniku. Celá společnost včetně vlády v tomto ohledu udělala a stále dělá mnoho.

Byly to právě i české firmy, které ukázaly obrovskou zodpovědnost a aktivní roli věci řešit. Tak, jak to je v byznysu běžné, tedy teď a tady. Hned v prvních týdnech války na Ukrajině náš vlastní průzkum ukázal, že se 85 % oslovených firem aktivně zapojilo do pomoci, a to finančně, materiálně i například poskytováním ubytování. Podniky pomáhaly svým kolegům z Ukrajiny dostat do Česka rodiny. Zaměstnaly uprchlíky, zajistily jim jazykové kurzy a hledaly i umístění dětí do školek a škol.

Vývoz na Ukrajinu se za rok 2022 propadl jen o 8 %. Částečně přitom právě proto, že se do statistik propisuje i humanitární pomoc a dary soukromého sektoru. Po celou dobu konfliktu pomáháme Ukrajině dál fungovat. Neustále probíhá částečná obnova válkou zničené země, na níž spolupracují i české firmy. Podílíme se už nyní na opravách, které jsou důležité pro fungování infrastruktury, dodáváme například materiál nebo dieselové agregáty.

České firmy jsou připraveny zapojit se do obnovy i po skončení války, aby se Ukrajina co nejdříve mohla postavit na vlastní nohy. Dle našeho průzkumu na tomto procesu chtějí spolupracovat kromě podniků z oborů stavebnictví, výstavby infrastruktury a energetických sítí či vodohospodářství také např. strojírenské podniky, firmy ze zpracovatelského průmyslu nebo z oboru infrastruktury a dopravy.

Světové ekonomiky, i ta naše, se budou s ekonomickými dopady války ještě nějakou dobu potýkat a pocítíme to každý. Ale zvládneme to. Chtěl bych, abychom si pro případy jakékoliv krize, která přijde, dokázali vybavit, jak jsme se semkli, spolupracovali a i jako malá země dokázali významně pomoci. A moje přání především je, aby válka na Ukrajině co nejdříve skončila a žádný další zbytečný konflikt již nepřišel.

Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR

kategorie Aktuálně
zpět