Průmysl dlouho volal po změně stavebního zákona



V pondělí 24. června Vláda České republiky plánuje projednat návrh věcného záměru stavebního zákona, tzv. rekodifikace. Svaz průmyslu a dopravy ČR dlouhodobě volá po zásadní změně veřejného stavebního práva. „Současná rychlost povolování staveb je tristní. V hodnocení žebříčku „Doing business“, které porovnává rychlost v povolovacích řízeních, se Česká republika umístila na 156. příčce ze 190 hodnocených států. Z evropských zemí je za námi jen Chorvatsko, Bosna a Hercegovina a Moldávie. Takový stav je pro nás nepřijatelný,“ říká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Svaz průmyslu proto vítá, že vláda a státní správa zpracovaly návrh rekodifikace, který Svaz podpořil v mezirezortním připomínkovém řízení. „Podporujeme směr, kterým by se Česká republika měla podle věcného záměru vydat. Domníváme se, že zajistí efektivní koordinaci veřejných a soukromých zájmů v přiměřeném čase,“ komentuje Jaroslav Hanák.

Vláda musí podle Svazu maximálně využít potenciál, který návrh věcného záměru stavebního zákona dává. Díky tomu by v budoucnu mohlo firmám i lidem k zahájení výstavby stačit pouze jedno povolení, které by vydal jeden úřad. Abychom dosáhli tohoto cíle, je nezbytné, aby vláda naplnila své vize a zahrnula do jednoho řízení i povolení k nakládání s vodami.

SP ČR vyzývá vládu, aby i v tomto aspektu neustupovala ze svých cílů a na pondělním zasedání v této věci jednoznačně rozhodla a sloučila všechny současné agendy stavebního řízení do jednoho povolení.
Tereza Řezníčková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět