Viceprezidentka Milena Jabůrková apelovala na europoslance ke snížení regulační zátěže firem

Tento týden proběhlo další setkání zakladatelů podnikatelské reprezentace v Bruselu CEBRE (SP ČR, KZPS, HK ČR) s českými poslanci v Evropském parlamentu.

Viceprezidentka Milena Jabůrková za Svaz průmyslu na jednání vystoupila k tématu nadcházejících voleb do Evropského parlamentu a představila byznysové priority. Jednou z nich je snížení regulační zátěže pro firmy, protože administrativní a vykazovací povinnosti se stále stupňují, a to včetně oblasti digitálu. Firmy potřebují přestávku, aby měly prostor se s novou novými požadavky seznámit a získaly tak alespoň chvíli "se nadechnout". 

Mezi diskutovanou agendou zazněly informace týkající se spolupráce s europoslancem Vondrou a dalšími stakeholdery ke zmírnění normy EURO 7. Vyzdvižena byla také spolupráce s velvyslankyní v Bruselu Lucií Šestákovou, se kterou Svaz uspořádal několik setkání letos na podzim (v Praze, Bruselu, atd.). Zdůrazněna byla potřeba přetavení priorit byznysu, a to nejen pro nadcházející volby do EP, v praxi. Viceprezidentka Jabůrková vyzdvihla potřebu regulatorní přestávky, firmy se potýkají s vysokými cenami energií a nedostatkem kvalifikovaných pracovníků, potřebují řešit i jiné akutní problémy.

Zapojení byznysu již ve fázi vzniku nové legislativy včetně přímých linek a kontaktů na relevantní útvary a stakeholdery, včetně budování názorových koalic pro prosazení konkrétních kroků, zůstává i nadále klíčové. 

Z českých europoslanců se zúčastnili: 
  • Alexandr Vondra
  • Luděk Niedermayer
  • Ondřej Kovařík
Mikuláš Nozar
/
kategorie Evropská unie
zpět