Zaměstnavatelé chtějí jednat o podpoře pro dlouhodobě nemocné

D4S 9738

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) a další zaměstnavatelé při dnešní 131. Plenární schůzi Rady hospodářské a sociální dohody ČR (tripartity), jehož se mimořádně zúčastnil prezident republiky Miloš Zeman, vyjádřili ochotu jednat o problematice dlouhodobé nemocnosti, a to zejména u zaměstnanců s nižšími příjmy nebo u samoživitelů. Zástupci SP ČR jsou ochotni jednat o opatřeních zaměřených na zvýšení vyplácení nemocenské, resp. kompenzaci ztráty příjmu při delší pracovní neschopnosti. Zaměstnavatelé vyjádřili připravenost diskutovat například o návrhu obsaženém v materiálu MPSV, kde se hovoří například o zvýšení náhrady mzdy na 60 % do 30 dní a další návrhy.

Současně SP ČR zásadně odmítá zrušení karenční doby. „Zásadně nesouhlasíme se zrušením karenční doby,“ uvedl prezident SP ČR Jaroslav Hanák. Podle SP ČR na trhu práce chybí pracovníci ve všech kvalifikačních úrovních. Růst ekonomiky je srážen neobsazeností pracovních míst, firmy ztrácejí schopnost plnit zakázky včas a v požadovaném objemu. Úřady práce i přes personální posílení řádně nefungují. Nábor zaměstnanců z Ukrajiny nemůže situaci vyřešit. V případě zrušení karenční doby by podle SP ČR došlo ke zvýšení zneužívání nemocenského, čím se dále zvýší poptávka po pracovnících. „Udělejte nejprve pořádek na trhu práce, abychom měli dostatek lidí. Potom řešme karenční dobu a průběžně problematiku dlouhodobě nemocných,“ uvedl viceprezident SP ČR Jan Rafaj.

Zástupci SP ČR uvedli, že nejsou vytvořeny podmínky pro to, aby se zabránilo zneužívání čerpání náhrady mzdy/nemocenské z důvodu pracovní neschopnosti a navrhují zavedení elektronizace neschopenek. SP ČR také požaduje, aby řešení ohledně nemocenské bylo ponecháno na firmách, které již dnes nabízí svým zaměstnancům benefity na řešení nemocnosti a které odpovídají konkrétním podmínkám ve firmě.

Tisková zpráva ke stažení zde.

Foto: Úřad vlády ČR

 

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět