Extrémní zájem o česko čínskou spolupráci na MSV

DSC 0468u

Výroba lehkých letadel a jejich konstrukce, systémy pro řízení letového provozu, díly pro letadla. O spolupráci českými firmami v těchto a řadě dalších oblastech mají zájem čínští podnikatelé, kteří se dnes zúčastnili Česko- čínského fóra o obchodní a investiční spolupráci. Fórum, které spoluorganizoval Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR), se uskutečnilo v rámci doprovodného programu 58. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně za účasti velvyslankyně Čínské lidové republiky Ma Keqing, náměstka ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka, náměstka ministra zahraničních věcí Miloslava Staška, generálního ředitele agentury CzechInvest Karla Kučery nebo generálního ředitele EGAP Karla Bureše. Za spoluorganizátora se svým projevem vystoupil prezident SP ČR Jaroslav Hanák. Zúčastnilo se ho více než 120 čínských firem, z nichž většina jsou letošní vystavovatelé. Z české strany se akce zúčastnila stovka firem.

Čínský zájem je logický vzhledem k tomu, že Česká republika patří k nejlepším výrobcům lehkých letadel na světě, je na předním místě v dodávkách na americký trh. „Je pro nás velmi důležité prohlubovat spolupráci s českými firmami v oblasti letectví, kterou můžeme dále rozvíjet. Jsme ve fázi převzetí společnosti Diamond Aircraft,“ uvedl na fóru pan Chen Si, zástupce Aerospace Hiwing. O zájmu čínské strany svědčí i podpis smlouvy o spolupráci s VUT v Brně v oblasti letectví.

Jedním z klíčových témat akce byl také Průmysl 4.0. a čínská strategie modernizace průmyslu Made In China 2025. "Každá ze zemí má svůj vlastní přístup k této koncepci. Domníváme se, že právě spolupráce v oblastech s vysokou přidanou hodnotou, nabízí největší potenciál do budoucna. Klíčové je však vždy dobré prověření partnerů a kvalitní ochrana duševního vlastnictví," uved Pavel Fára ze Sekce mezinárodních vztahů SP ČR.

Zájem o vazby mezi českými a čínskými firmami, které dlouhodobě SP ČR podporuje, vyjádřil ve svém projevu před stovkami podnikatelů prezident SP ČR Jaroslav Hanák. "Obchod mezi Českou republikou a Čínou za poslední roky roste. Přesto musíme nadále tyto vztahy podporovat, třeba i tímto fórem a setkáními podnikatelů obou zemí,“ uvedl šéf SP ČR.


„Jsem potěšen zájmem čínských investorů. Česká republika může být pro čínské firmy vhodným výchozím bodem pro další obchodování v Evropě. Chceme být součástí konceptu Nové hedvábné stezky," uvedl ve Jaroslav Hanák. Fórum se zaměřilo také na propojení české strategie Průmysl 4.0 a strategii moderní Číny nazvanou Made in China 2025.

Čína je v letošním roce oficiální partnerskou zemí MSV v Brně, kde se prezentuje rozsáhlým pavilonem.

Tisková zpráva ke stažení zde.

Česko-čínské fórum o obchodní a investiční spolupráci

10 fotografií Vstupte
Kateřina Pavlíková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět