Odmítáme zvýšení minimální mzdy na 11 tis.

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) odmítá dnešní rozhodnutí vlády zvýšit minimální mzdu o 1.100 korun na 11 tisíc korun. Vláda tento krok učinila bez dohody se zaměstnavateli.Jednoznačně porušila tripartitní dialog. Odmítáme takovéto nekoncepční kroky bez dohody se zaměstnavateli, uvedl prezident SP ČR Jaroslav Hanák. Tento nejvýznamnější zaměstnavatelský svaz v ČR vyzývá vládu, aby konečně zasedla k jednacímu stolu a dohodla se na mechanismu zvyšování minimální mzdy podle objektivních kritérií. Každý rok se handrkujeme, o kolik se navýší minimální mzda. Nevidíme však zájem shodnout se na samotném mechanismu jejího zvyšování,“ uvedl viceprezident SP ČR Jan Rafaj.

SP ČR odmítá takový způsob navyšování minimální mzdy vzhledem k tomu, že nutí firmy zvedat i ostatní tarify mezd svých zaměstnanců. Firmy žádají jasná pravidla, aby mohly plánovat, jaké budou jejich náklady.

SP ČR požaduje postupné a pozvolné navyšování minimální mzdy, nikoliv skokové. „Chceme mechanismus nastavení minimální mzdy bez politické příměsi a vystřelování nějakých částek,“ uvedl Jaroslav Hanák, podle něhož je dnešní navýšení krátce před volbami populistický krok.

Zvýšení minimální mzdy dopadá zejména na obory jako je oděvní a textilní průmysl, obchod a cestovní ruch, pohostinství a stravování, na bezpečnostní agentury a další služeb. Na nepříznivé dopady zvýšení minimální mzdy poukazuje i Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR), který je členem SP ČR.

Tisková zpráva ke stažení zde.

Gbelec Ondřej
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět