Odlétá podnikatelská mise do Albánie

Dnes odlétá podnikatelská mise Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) do Albánie. Doprovodí předsedu Senátu Parlamentu České republiky Milana Štěcha při jeho třídenní oficiální návštěvě Tirany, hlavního města Albánie. Jedná se historicky teprve o třetí delegaci podnikatelů, která tuto zemi navštíví. Misi zástupců desíti firem povede viceprezident Svazu Stanislav Kázecký. Firmy se zúčastní Česko-albánského podnikatelského fóra a své obchodní záležitosti budou moci projednat s albánskými protějšky během bilaterálních jednání.

„Albánie je zajímavý partner a velmi perspektivní trh. Nabízí velký potenciál vzájemného obchodu, který není zdaleka vyčerpán. Export mezi oběma zeměmi se v posledních dvou letech zvyšuje. Musíme ale investovat více úsilí do budování osobních vztahů s našimi obchodními partnery a tamními obchodními organizacemi,“ uvedl viceprezident SP ČR Stanislav Kázecký.

Na albánském trhu dochází k růstu ekonomiky, v loňském roce český export činil kolem 46 milionů eur a albánský export do České republiky dosáhl asi 25 milionů eur. Politická podpora na takovéto úrovni je v Albánii velmi významná a přínosná. Svaz podporuje i albánské úsilí vstoupit do EU, jelikož tuto zemi považuje za důležitou pro regionální stabilitu.

Podnikatelská mise má posílit vzájemné obchodní a investiční aktivity. Mezi firmami, které se do ní zapojily, jsou zástupci zejména ze sektoru strojírenství a strojní techniky, těžebního průmyslu, elektroniky, elektrotechniky, financí a právních a konzultačních služeb.

„ČeMeBo s.r.o. systematicky rozšiřuje portfolio svých zahraničních partnerů, ať již dodavatelů, či odběratelů. Vzhledem k tomu, že v Albánii zatím stabilní partnery nemáme, směřují naše očekávání zejména k setkání s co největším počtem potenciálních obchodních partnerů a získání informací o potřebách a nabídce albánského průmyslu a obchodu,“ říká Miroslav Czurilla, jednatel společnosti ČeMeBo s.r.o., která se mise účastní.

Firmy budou jednat na podnikatelském fóru, pořádaném SP ČR a Svazem obchodních a průmyslových komor Albánie (UCCIAL). Při této příležitosti SP ČR a UCCIAL podepíší memorandum o spolupráci. Fóra se zúčastní téměř 50 albánských firem. Vystoupí zde kromě předsedy Senátu Milana Štěcha i albánský předseda Parlamentu Gramoz Ruçi a albánská ministryně pro ochranu podnikání Sonila Qato. Promluví také náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR Vladimír Bärtl a albánská náměstkyně ministra financí a hospodářství.

V minulosti do Albánie vedly prozatím dvě podnikatelské mise, obě organizované Svazem průmyslu a dopravy ČR. První sem doprovázela tehdejšího českého předsedu vlády Mirka Topolánka v roce 2008, druhá v roce 2009 bývalého českého prezidenta Václava Klause.

Vzájemný obchod České republiky a Albánie
Svaz pracuje na obnovení spolupráce obou zemí. Do roku 1988 bylo tehdejší Československo nejvýznamnějším obchodním partnerem Albánie. Česko-albánské transakce představovaly cca 11 % obratu albánské zahraničně obchodní výměny. Po roce 1990 došlo ve vzájemném obchodě k prudkému poklesu a až od roku 2000 vzájemný obchod postupně narůstá.

Do Albánie Česká republika nejčastěji vyváží osobní automobily, stroje pro automatické zpracování dat, turbíny nebo výrobky ze železa či oceli. Albánské podniky naopak do Čech dováží například dráty, obuv se svrškem z usně, rostliny a plodiny pro parfumerii či lékařství nebo textilní výrobky

Lenka Dudková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět