SP ČR je proti návrhu zrušení povinné maturity z matematiky

„Jsme zklamaní přístupem vlády, která zvažuje zrušení povinné maturity z matematiky. Čtyři roky se na odborné úrovni bavíme, proč je maturita z matematiky pro Česko důležitá a zároveň řešíme, že se musí proměnit obsah vzdělávání tohoto předmětu stejně jako závěrečná zkouška. Požadovali jsme, aby výuka matematiky reflektovala její každodenní využití a rozvoj logického myšlení. Je nám líto, že za čtyři roky ministerstvo školství pro změnu výuky matematiky a zlepšení její kvality neudělalo nic, namísto toho chce nyní vláda povinnou maturitu rušit,“ komentuje Milena Jabůrková, viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy ČR.

ZRUŠENÍ POVINNÉ MATURITY Z MATEMATIKY BY BYLO NEKONCEPČNÍ

„Považujeme za nepřijatelné, že chce vláda měnit podmínky středoškolákům v průběhu jejich studia. Studenti, kteří za týden nastupují na gymnáziích do třetích ročníků, s povinnou maturitou z matematiky počítají a od prvního ročníku se na ni připravují. To samé platí pro učitele, kteří mají připravené rozvrhy a učební plány,“ dodává Milena Jabůrková.

„Je to nekoncepční přístup ke klíčové oblasti pro budoucnost našich dětí. Pokud chceme udržet krok s trendy v technologickém vývoji, potřebujeme co nejvíce kvalitně vzdělaných absolventů. Podniky v ČR začínají digitalizovat a zavádět nové technologie, znalost matematiky a logiky je proto klíčová, abychom udrželi krok s vývojem a mladí lidé našli snáze uplatnění. Matematika rozvíjí logické a invenční myšlení a schopnost dívat se na věci z různých úhlů pohledu,“ upozorňuje Milena Jabůrková.

„Vládní Inovační strategie The Country For The Future a Národní strategie umělé inteligence plánují z ČR udělat lídra v inovacích a nových technologiích. Inovativní společnosti potřebují nadané a zapálené lidi pro techniku. Musíme hledat způsob, jak matematiku zatraktivnit a zpřístupnit nejen žákům, ale i široké veřejnosti, ne rušit povinnou zkoušku z ní,“ říká Milena Jabůrková.

„Mrzí nás, že ministr školství vyhlásil, že uvažuje o zrušení povinné maturity z matematiky bez předchozí konzultace s odbornou veřejností, aniž by zveřejnil analýzu, na kterou se odvolává. Horizont 8–10 let pro zavedení povinné maturity z matematiky, o kterém ministr školství hovoří v médiích, považujeme za nepřijatelný. V tom případě by se změny nemuseli dočkat ani letošní prvňáci základních škol. Jsme přesvědčení, že jsme schopní zajistit, aby se žáci a studenti učili matematiku, která rozvíjí logické myšlení a lze ji aplikovat v každodenní praxi, daleko dříve,“ uvádí Milena Jabůrková.

Na jednání školské tripartity 3. září 2019 Svaz průmyslu shodu s ministrem Plagou zatím nenašli. „Nicméně jsme se dohodli, že dnešním dnem začínáme pracovat na změně opatření k zlepšení výuky matematiky. My bychom byli rádi, aby povinnost maturity z matematiky byla zachována, protože to považujeme za významný motivační prvek a motor případných změn. V tom případě jsme ochotni podpořit odložení zhruba o pět let,"  řekla Milena Jabůrková po jednání.

MĚLI BYCHOM SE INSPIROVAT V ZAHRANIČÍ

„Polsko zavedlo povinnou maturitu z matematiky už v roce 2010. Tamní vláda k tomu udělala velkou mediální kampaň, aby svým obyvatelům vysvětlila, proč je znalost matematiky důležitá. Od té doby se výsledky žáků z matematiky výrazně zlepšily. Podobný přístup bychom očekávali i od naší vlády. V České republice zatím neproběhly žádné kampaně ani systémový projekt z Evropských fondů,“ uzavírá Milena Jabůrková.