Prezident SP ČR bude na česko-slovenské tripartitě

V Bratislavě se v pondělí 7. září uskuteční historicky první společné zasedání sociálních partnerů.

Historicky první česko-slovenské zasedání Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity) se za účasti Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) uskuteční v pondělí 7. září 2015 v Bratislavě. SP ČR bude zastupovat jeho prezident Jaroslav Hanák a generální ředitelka Dagmar Kuchtová.

„Za čtvrtstoletí existence Svazu nemá tento unikátní formát obdoby,“ uvedl Jaroslav Hanák. Podle něho vláda výrazně podporuje v ČR sociální dialog na centrální úrovni, uskutečnila se však i dvě společná jednání s hejtmany jako zástupci krajských tripartit. Nyní se poprvé scházejí sociální partneři z obou zemí.

Jednat se bude na slovenském Úřadu vlády v Bratislavě o tématech předsednictví ČR ve Visegrádské skupině a Slovenska v Radě EU a dále o minimální mzdě, agenturním zaměstnávání a o zkušenostech se zavedením registračních pokladen.

Zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR se neformálně sejdou se svými slovenskými partnery a budou s nimi probírat právě jejich zkušenosti se zavedením registračních pokladen a témata jako je minimální mzda či agenturní zaměstnávání.

„Zajímají nás zkušenosti Slováků se zavedením registračních pokladen a otázka koeficientu zvyšování minimální mzdy. Určitě budeme také hovořit o problematice migrace,“ uvedl Jaroslav Hanák.