SP ČR se zapojil do debaty o regulaci sázek a loterií

DSC 06771

Svaz průmyslu a dopravy (SP ČR) dnes v prostorách Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR uspořádal konferenci nazvanou Loterie a kurzové sázky v Evropě 21. století. Jde o navýsost aktuální téma – poslanci se právě nyní chystají schvalovat největší změny v regulaci hazardu v ČR včetně jeho zdanění. Sázkové společnosti chtějí dosáhnout toho, aby kurzové sázky a loterie byly zdaněny méně, než plánuje vláda, jež v létě schválila návrh ministerstva financí.

SP ČR konferenci uspořádal se záměrem uvést tuzemskou debatu o zdanění a regulaci loterií do evropského kontextu a porovnat ji s legislativou EU. „Velmi intenzivně se věnujeme dvěma oblastem, které jsou pro Svaz průmyslu a dopravy ČR a jeho členy naprosto klíčové. Jsou to otázky regulace a daňové zátěže. Ta je obecně pro jakékoliv podnikání, nejen pro herní průmysl, zcela stěžejní. Buď může pomáhat, nebo může škodit,“ řekl v úvodním slovu Radek Špicar, viceprezident SP ČR pro oblast podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti.

Připomněl, že ČR v mezinárodních srovnáních v uplynulém čtvrtstoletí zaznamenala vzestup v oblasti privátního byznysu. „Teď je ten český světově konkurenceschopný. Máme špičkové odborníky a firmy, které dokážou soupeřit s těmi nejlepšími na světě,“ zdůraznil Radek Špicar. Bolavým místem ovšem zůstává institucionální prostředí. „Tam ztrácíme body a to byl taky hlavní důvod, proč se ČR v minulých letech tak dramaticky propadala v žebříčcích konkurenceschopnosti nejenom v EU, ale i v rámci celého světa,“ konstatoval.

Mezi více než stovkou účastníků konference nechyběli poslanci, kteří budou o chystaných úpravách rozhodovat – další úvodní slovo pronesl poslanec Karel Fiedler. Na konferenci se jednalo o úpravách a regulaci loterií v evropských zemích – evropské loterie představil prezident Evropských loterií Hans Jörg Höltkemeier. O připravovaných změnách regulace hovořil náměstek ministra financí Ondřej Závodský. Stranou zájmu nezůstaly ani otázky nelegálního sázení či příklady úspěšného boje proti nelegálním provozovatelům loterií v zahraničí; bodem diskuse byly i závislosti na sázení.

Konference k loteriím

9 fotografií Vstupte