V hledáčku SP ČR zůstávají Rusko i Slovensko

Význam obou zemí ve vystoupení na akcích MSV připomněl viceprezident SP ČR Stanislav Kázecký.

DSC 0872

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Stanislav Kázecký dnes vystoupil na Business dni Ruské federace, který v rámci programu Mezinárodního strojírenského veletrhu Brno uspořádala Komora pro hospodářské styky se zeměmi SNS. Ve svém projevu připomněl, že navzdory sankcím uvaleným Evropskou unií na Rusko zůstávají ruské společnosti pro české firmy důležitými partnery.

„Přes řadu rozporů, které v současné době existují, je třeba pokračovat v rozvoji vzájemných obchodních vztahů mezi Českem a Ruskou federací, respektive mezi jednotlivými kraji obou států,“ řekl Stanislav Kázecký. Jako dobrý příklad spolupráce zmínil Jihomoravský a Jihočeský kraj, které mají silné kontakty s partnerskými regiony Ruské federace.

Na programu 57. Mezinárodního strojírenského veletrhu Brno dnes byl také Slovenský národní den za účasti ministra hospodářství SR Vazila Hudáka. Také náš východní soused, s nímž nás spojuje nejen dlouholetá společná historie, zůstává pro ČR významným partnerem, připomněl Stanislav Kázecký.

„Slovensko je náš nejbližší partner ze zemí Evropské unie. Je to země s obdobnou strukturou hospodářství jako Česko. Je to třetí nejprůmyslovější stát EU, jehož rozhodujícím odvětvím je rovněž automobilový průmysl,“ řekl Stanislav Kázecký. „Stejným problémem jako pro ČR je i pro Slovensko pokles vývozu do ruské federace,“ dodal Stanislav Kázecký, podle jehož názoru je spolupráce Česka se Slovenskem v zájmu celé EU.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět