ČR si v žebříčku Doing Business pohoršila o tři příčky

doingbusiness


Česká republika si v každoročním žebříčku Doing Business, který vydává Světová banka, pohoršila o tři místa, když klesla na 36. příčku z loňského 33. místa.

Zpráva hodnotí, jak ve 189 zemích ovlivňují regulační opatření podnikatelskou aktivitu – sleduje například podmínky pro zakládání firem, řešení insolvencí, získávání stavebních povolení a úvěrů. Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) považuje hodnocení Světové banky za seriózní a objektivní, její hodnocení pozice ČR proto pro českou ekonomiku není příliš povzbudivé.

„Zpráva Doing Business se zaměřuje na podnikatelské podmínky a podíváme-li se na otázky jako dobu povolovacích procesů (získávání stavebních povolení) či počet dní potřebných k zajištění daňových povinností, tak nás výsledky rozhodně nepotěší. Pohybujeme se daleko od hodnot vyspělých zemí. Jsou to záležitosti, se kterými se podniky v praxi setkávají,“ uvedl analytik SP ČR Bohuslav Čížek.

SP ČR oceňuje snahy vlády ČR o zlepšení v celé řadě oblastí, aby se ČR dostala v hodnocených aspektech na vyšší příčky. Ukazuje se však, že jiné země v obdobných snahách zatím bývají úspěšnější.

Celé znění zprávy si můžete přečíst na webových stránkách Světové banky.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět