SP ČR apeluje na vládu, aby zachovala karenční lhůtu

Téma je součástí projednávaného senátní návrhu na změnu zákoníku práce.


Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) a další zaměstnavatelské a svazy a asociace apelují na vládu, aby na dnešním jednání nepodpořila zrušení karenční lhůty a tedy obnovení výplaty nemocenské v prvních třech dnech nemoci. Téma je součástí projednávaného senátní návrhu na změnu zákoníku práce.

Zaměstnavatelé vycházejí z dohody s vládou, že zrušení karenční doby bude zavedeno do praxe jen za předpokladu, že se na tomto kroku dohodnou všechny tři strany sociálního dialogu. Jak vyplývá z šetření SP ČR mezi jeho členskými firmami, až 80 % z nich považuje současný stav za vyhovující. Firmy se obávají, že pokud se obnoví výplaty nemocenské v prvních třech dnech nemoci, dojde mezi zaměstnanci k výraznému zneužívání dávek.

Počet nemocných se v posledních letech v prvních třech dnech nemoci výrazně snížil. SP ČR zdůrazňuje, že výše nemocnosti v době před zavedením karenční lhůty byla ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi nápadně vyšší. Neobstojí ani argumenty, že zaměstnanci chodí do práce nemocní. Mnozí zaměstnavatelé poskytují v rámci benefitů tzv. sick days a navíc podle informací SP ČR mnoho zaměstnavatelů poskytne volno nebo navrhne náhradní práci doma ochotně těm zaměstnancům, kteří se necítí dobře, tam, kde to provozní podmínky umožní.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět