Tripartita řešila konfliktní témata


trippppp

Zdroj: Úřad vlády ČR

V pořadí již 129. Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody ČR, které se konalo dne 6. června za účasti vedení Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR), řešilo konfliktní témata. Patřilo k nim zaměstnávání ukrajinských pracovníků, což odbory odmítají, zatímco zaměstnavatelé poukazují na dramatický nedostatek pracovníků a v průmyslu nabízených 150 tisíc volných pracovních míst.

Řada firem avizuje, že jsou nuceny odmítat jsou nuceny odmítat zakázky. SP ČR se přitom výrazně angažuje v projektu přijímání Ukrajinců a požaduje urychlené spuštění projektu pro nízko a středně kvalifikované zaměstnance, aby se zkrátila doba k přijetí do zaměstnání. Projekt pro vysoce kvalifikované zaměstnance evidentně problém zaměstnavatelů neřeší (byl spuštěn v listopadu 2015 a využilo ho pouze 69 žadatelů).

„Obdrželi jsme slib, že do srpna začnou na Ukrajině lépe fungovat visapointy,“ uvedl prezident SP ČR Jaroslav Hanák. Současně apeloval na ministryni práce, aby konečně předložila slibovanou analýzu trhu práce, podle níž by se zjistilo, proč je mizivý zájem zhruba 415 tisíc nezaměstnaných o práci.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět