SP ČR apeluje na vládu: Otevřte dveře pro pracovníky z Ukrajiny



Svaz průmyslu a dopravy ČR opětovně apeluje na vládu, aby urychleně zavedla zvláštní postupy pro zaměstnance z Ukrajiny s nižší kvalifikací. Firmám chybějí tisíce pracovníků, které český trh práce již nenabízí.

Situace na trhu práce je velmi kritická. Řada nezaměstnaných, kteří jsou registrováni na úřadech práce, nemá zájem pracovat, zneužívá sociální systém a funguje v šedé ekonomice.

Nábory firem jsou neúspěšné, kvůli nedostatku zaměstnanců musejí odříkat zakázky v řádech stovek milionů korun. Dříve plánované investice se nemohou realizovat a investoři (nejen zahraniční) přesouvají výrobu do jiných zemí.

Situace poškozuje dobré jméno České republiky mezi investory, což se může projevit v poklesu ekonomického růstu i exportu. Informace o příliš nízkých mzdách jako důvodu nezájmu o práci ve výrobě jsou účelově zkreslené. Průměrná mzda ve výrobních podnicích, například ve strojírenství, výrazně překračuje celostátní průměr.

Neochota pustit na český pracovní trh kvalifikované i méně kvalifikované cizince ze zemí jako je Ukrajina povede k propouštění mezi českými zaměstnanci v důsledku přesunutí produkce do jiných zemí nebo ztráty zakázek, klientů a trhů. Při tak nízké nezaměstnanosti (k 31. 5. činí 5,4% a je tedy nejnižší od roku 2009, podle EUROSTAT s 4,1% je nejnižší v EU) zcela logicky zůstávají v evidenci uchazečů převážně ti, pro které je tento způsob života – žít na sociálních dávkách a nepracovat, součást jejich životního stylu.

Dnes je evidentní, že zvláštní postupy pro vysoce kvalifikované zaměstnance problém nevyřeší, sedm desítek přihlášených zaměstnanců, což je 14 % z nabízené kvóty 500 lidí, jasně potvrzuje, že v podnicích chybí zcela jiné profese definované v opakovaně rozesílaných (a s Úřady práce zkoordinovaných) seznamech na příslušné resorty (obráběč CNC, řidič tahačů, kovodělník, strojírenský dělník, strojní zámečník, obsluha obráběcích strojů, řidiči aj.).

Snaha Ministerstva zahraničních věcí ČR řešit tento problém posílením kapacit na zastupitelském úřadě ve Lvově, aby se zrychlilo odbavení z 1200 lidí za rok na 5000, je chvályhodná, ale bohužel neusnadní vstup na vízový portál VisaPoint, který je stále hlavní překážkou rychlejšího vyřizování víz a neumožní vybrat ty profese, na které čekáme.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět