Plán pro rozvoj vzdělávání vznikl za spolupráce zaměstnavatelů

To nejzajímavější pro podnikatele z dění ve Zlínském kraji v roce 2016 a v prvních měsících tohoto roku.

Zlínský kraj má schválen nový Krajský akční plán rozvoje vzdělávání, který by měl přispět ke zvýšení kvality ve vzdělávání. Prioritou je zejména polytechnické vzdělávání, kariérové poradenství a odborné vzdělávání. S touto problematikou úzce souvisela rovněž osvětová aktivita zaměřená na rodiče a žáky s názvem „Týden volby povolání“ či konference „Škola ve firmě, firma ve škole“ v Uherském Brodě, jež měla loni dokonce mezinárodní rozměr.

Týden volby povolání cílil na osvětu a pozitivní motivaci

Úřady práce ČR ve Zlíně a v Uherském Brodě uspořádaly na podzim roku 2016 osvětové aktivity zaměřené na rodiče a žáky. Cílem aktivit v rámci tzv. týdne volby povolání bylo nabídnout bezprostřední setkání se zástupci regionálních zaměstnavatelů a středních škol, na které se rodiče mohli obracet s dotazy ohledně uplatnění jejich potomků na trhu práce. Smyslem aktivit Týdne volby povolání bylo pomoci rodičům v rozhodování o dalším profesním směřování jejich dětí.

V Kroměříži proběhla v rámci Týdne volby povolání také Přehlídka středních škol a pracovního uplatnění, která nabídla pestrou škálu odborných středních škol a regionálních zaměstnavatelů. Návštěvníci mohli rovněž shlédnout ukázky odborných prací studentů odborných škol, často v reálném čase. Aktivity v rámci Týdne k volbě povolání podporoval i SP ČR.

Konference Škola ve firmě, firma ve škole

Konference pořádaná v říjnu 2016 měla tentokrát mezinárodní rozměr díky projektu The STEM Engagement Europe, který realizuje Zlínský kraj ve spolupráci se vzdělávacími institucemi ve Velké Británii, Irsku, Nizozemsku a Turecku. Projekt se zaměřuje výměnu informací a zkušeností v oblasti výuky přírodovědných, technických a jiných odborných předmětů a matematiky. Více... 

Firma roku a živnostník roku 2016 ve Zlínském kraji s aktivní účastí SP ČR

Také loňský ročník této prestižní soutěže se neobešel bez podpory SPČR. Krom zajímavých tipů na potenciální soutěžící z řad firem a živnostníků se Svaz podílí na rozhodování odborné poroty, ve které zasedá jeho regionální manažer. Ve velké konkurenci úspěšných firem se často daří i členským firmám, které této prestižní soutěže využívají k sebereflexi a ke zviditelnění v očích laické i odborné veřejnosti.

Výsledky Vodafone Firma roku 2016 Zlínského kraje:

1. místo LAKOVNA HAJDÍK, s.r.o.

2. místo RIM CZ s.r.o.

3. místo RETIGO s.r.o.

Vodafone Odpovědná firma roku Zlínského kraje 2016 Austin Detonator, s.r.o.

Zlínský kraj má nový Krajský akční plán rozvoje vzdělávání

Zlínský kraj má schválen nový Krajský akční plán rozvoje vzdělávání, který by měl přispět ke zvýšení kvality ve vzdělávání. Prioritou je zejména polytechnické vzdělávání, kariérové poradenství, odborné vzdělávání, spolupráci se zaměstnavateli, podnikavost, inkluzi, ale také na podporu výuky cizích jazyků nebo zvyšování kompetencí v oblasti informačních a komunikačních technologií.

Akční plán je zaměřen především na střední a vyšší odborné školy, v některých z oblastech budou podporovány také v základní a mateřské školy, např. v neformálním a zájmovém vzdělávání. Na přípravě se podíleli rovněž zástupci z řad zaměstnavatelů, včetně Svazu průmyslu a dopravy ČR. Více... (rubrika Rychlé odkazy)

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět