Plzeňský kraj jako dobré místo pro život i podnikání

To nejzajímavější pro podnikatele z dění v Plzeňském raji v roce 2016 a v prvních měsících tohoto roku.

Pod vedením nového hejtmana Josefa Bernarda chce Plzeňský kraj věnovat více pozornosti dopravní infrastruktuře i regionálnímu školství a potvrdit tak své postavení mezi třemi nejoblíbenějšími regiony v republice v rámci výzkumu Místo pro život. Za zaměstnavatele k tomu můžeme jen dodat přání, aby se to týkalo rovněž rovných a příznivých podmínek pro rozvoj podnikatelských aktivit v našem regionu.

Hejtmanem Plzeňského kraje je Josef Bernard

Na konci listopadu 2016 se poprvé sešli nově zvolení členové zastupitelstva Plzeňského kraje a zvolili hejtmana kraje, složení rady a výborů. Hejtmanem byl zvolen Josef Bernard (ČSSD). 

Hejtman Josef Bernard diskutoval se zástupci Sdružení měst a obcí

Na  XVIII. řádném sněmu Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje (SMOPK) hejtman Josef Bernard představil starostům vybrané dotační tituly pro rok 2017. Zájem starostů a také pozornost ze strany Plzeňského kraje jsou směřovány především k oblasti dopravy, a to jak ke zlepšení stavu silnic 2. a 3. tříd, tak k zajištění veřejné hromadné dopravy. Nově chce Plzeňský kraj pod vedením Josefa Bernarda věnovat více pozornosti také cyklostezkám, na jejichž výstavbu má v rozpočtu na příští rok vyčleněno 15 mil. korun a dalších 6 mil. korun na proznačení a projektovou přípravu. Představitelé kraje a starostové podrobněji diskutovali o konkrétních otázkách a plánech v dopravě. Hovořili ale také o financování regionálního školství a problémech obcí, s jejichž řešením by kraj mohl pomoci jako prostředník mezi obcemi a státem.    

Ve výzkumu Místo pro život obhájil Plzeňský kraj bronzovou příčku

Unikátní projekt MÍSTO PRO ŽIVOT realizuje analytická agentura Datank, která srovnává životní podmínky obyvatel ve všech krajích České republiky. Vyhodnocuje jejich úroveň, sleduje je v dlouhodobém horizontu a snaží se iniciovat společenskou diskusi o hodnotách, které obyvatelé České republiky vyznávají. Kraje se hodnotí z pohledu desítky kritérií, která jsou rozdělena do následujících osmi oblastí: ekologie a životní prostředí, zdravotnictví a sociální sféra, péče o děti a vzdělávání, pracovní podmínky a kupní síla, volnočasové aktivity a turismus, rozvoj infrastruktury, bezpečnost, občanská společnost a tolerantnost. Princip hodnocení se opírá o tři hlavní pilíře. Objektivní kritéria získaná z nezávislých zdrojů, názory kolegia a průzkum prováděný mezi 1400 obyvateli všech regionů. Informace o projektu najdete na www.mistoprozivot.com nebo na www.facebook.com/mistoprozivot.

Plzeňský kraj obhájil třetí příčku
Plzeňský kraj patří dlouhodobě k nejlepším místům pro život i díky velice dobré kvalitě výsledků skoro ve všech hodnocených oblastech. I v letošním roce se Plzeňsko stalo jedním z top tří krajů a obhájilo třetí příčku. Svůj status si region zaslouží především díky kvalitním pracovním podmínkám a volnočasovým aktivitám. Lidé si zde hledají práci snadno, dlouhodobá nezaměstnanost klesá a platy patří k nadprůměrným v republice. Obyvatelé mají spoustu možností, kam vyrazit za kulturou a především za sportem. Co se týče sportovních aktivit, je na tom Plzeňsko vůbec nejlépe v celé republice. Lidé na Plzeňsku jsou šetrní k okolnímu prostředí, produkují nejméně odpadu v republice. Bohužel se to samé nedá říci o firmách, které naopak vyprodukují nadprůměrné množství podnikového odpadu. Největším problémem však stále zůstává infrastruktura. Až 17 procent lidí není připojených ke kanalizaci a silnic a dálnic je tu o 26 procent méně než jinde.

Na prvním místě se umístilo město Praha svoji pozici obhájila, na druhé místo se vyšvihl Pardubický kraj.

Stovky kufříků s nářadím opět míří k žákům prvních ročníků technických oborů

Plzeňský kraj dlouhodobě podporuje technické odborné vzdělávání mládeže a tak opět přistoupil k motivaci žáků technických oborů zakončených výučním listem. V letošním školním roce mj. obdrží školy od Plzeňského kraje pro své žáky 1. ročníků celkem 660 sad ručního nářadí, které využijí nejen při výuce, ale i k vlastní potřebě. Podpora je zaměřena na obory strojní, elektrotechnické a stavební.

Ve stavebnictví se jedná o obory: zedník, zednické páce, instalatér, tesař, tesařské práce, pokrývač, kamnář a malířské a natěračské práce. V elektrotechnice jsou podporovány obory: elektrikář, autoelektrikář, elektromechanik pro zařízení a přístroje, elektrikář – silnoproud, elektrotechnické a strojně montážní práce. A ve strojnictví jsou to obory: mechanik opravář motorových vozidel, klempíř, obráběč kovů, karosář, nástrojař, strojní mechanik, autolakýrník a strojírenské práce.

Do projektu je zapojeno celkem 16 středních škol v Plzeňském kraji, které vzdělávají žáky v tříletých technických oborech.

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět