Plzeň hostí výstavu Plzeňský kraj region spolehlivých zaměstnavatelů

Putovní výstava Plzeňský kraj – region spolehlivých zaměstnavatelů se od pondělí 11. prosince prezentuje v Plzni. Po Horažďovicích, Sušici, Rokycanech a Klatovech bude výstava k vidění až do 8. ledna 2018 před OC Plzeň Plaza.

OC Plaza 1

Výstava realizovaná Plzeňským krajem ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy se zaměřuje na představení šestnácti firem-zaměstnavatelů a jejich profesního zaměření, a také propagaci technických oborů, ve kterých je citelný nedostatek zaměstnanců.

„Těší mě, že se v Plzeňském kraji můžeme pochlubit spolehlivými zaměstnavateli a představit je prostřednictvím výstavy veřejnosti. Věřím, že letošní výstava bude pro firmy, zaměstnance i střední technické školy inspirací a zapojí se také v roce příštím,“ vyjádřil výstavě podporu náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast regionálního rozvoje, fondů EU a informatiky Ivo Grüner.

Zaměstnavatelé nejen v regionu pociťují značný nedostatek zaměstnanců v technických oborech. Řada z nich již řadu let pracuje přímo se školami v regionu a své odborníky si tak vychovává už od středoškoláků. „Spolupracujeme se Střední průmyslovou školou strojnickou v Plzni, kde podporujeme výuku německého jazyka prostřednictvím koordinačního centra česko-německých výměn mládeže Tandem. Dále poskytujeme technické vybavení pro kurz zaměřený na objevování a porozumění technice na Masarykově základní škole v Plzni. Největší část našich aktivit a podpory je však směrována na univerzity, zejména pak Západočeskou univerzitu a její technické fakulty – Fakultu elektrotechnickou, Fakultu aplikovaných věd a Fakultu strojní,“ upřesňuje spolupráci se školami Veronika Sosnová ze společnosti ZF Engineering Plzeň s.r.o.

„Strojařina v posledních letech mírně ztrácí na své popularitě a tomu se snažíme zabránit. Ukazujeme studentům, jak atraktivní a zajímavý tento obor může být. Snažíme se tak předejít tomu, abychom za pár let skutečně nezjistili, že lidé v tomto oboru opravdu už nejsou. Myslím si, že by mělo být snahou nás všech, aby Česká republika nebyla jen, montovnou´ Evropy, ale abychom měli dostatek vzdělaných lidí, kteří se budou věnovat také vývoji a hlavně, abychom tyto lidi dokázali dostatečně zaplatit,“ doplňuje za dalšího z vystavovatelů Michal Prát ze společnosti Škoda Transportation a.s.

Tereza Řezníčková
/
kategorie Svaz v regionech
zpět