V Olomouci vznikl Český optický klastr

Rozvoj optického průmyslu v České republice, snadnější uplatnění špičkových výsledků výzkumu a vývoje nebo posilování mezinárodní konkurenceschopnosti českých firem. To jsou některé z priorit Českého optického klastru, mezi jehož zakladatele patří i členské firmy Svazu. Dne 13. března je za účasti hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Okleštěka a rektora Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslava Millera představili jeho zástupci odborníkům z firemní i výzkumné sféry.
 
Prvním společným projektem členů klastru je možná zakázka pro Armádu ČR na pořízení optických systémů do nových bojových vozidel pěchoty, a to v hodnotě až 5 miliard korun. Právě snadnější zapojování firem a výzkumných organizací z oblasti optiky, jemné mechaniky a optoelektroniky do společných projektů je jedním z cílů Českého optického klastru.

Firmy z oblasti optiky a jemné mechaniky zaměstnávají v Olomouckém kraji zhruba 6 tisíc pracovníků. Objem jejich exportu přesahuje 17 miliard korun. Přitom klastr, který by sdružoval jejich zájmy, umožňoval koordinovat a využívat inovační potenciál a formoval budoucí výzkumné a obchodní směry optiky, ve střední a východní Evropě dosud chyběl.

Český optický klastr chce poskytovat své služby firmám a výzkumným organizacím z celé České republiky, vzájemně je propojovat, ale i hledat a zpřístupňovat pro ně příležitosti, jako je právě chystaná armádní zakázka. Myšlenka založení a rozběhu klastru navazuje na činnost Centra digitální optiky Technologické agentury ČR. Český optický klastr byl připraven a vznikl za podpory Olomouckého kraje v rámci projektu Smart Akcelerátor. Ten pro Olomoucký kraj realizuje sdružení OK4Inovace, které se zaměřuje na podporu vzniku, rozvoje a komerčního uplatnění inovací vytvářených ve firmách a výzkumných institucích.

Zakládajícími členy Českého optického klastru jsou členské firmy Svazu průmyslu a dopravy ČR Meopta-optika, Hella Autotechnik Nova, Pramacom-HT, Zebr a Ústav přístrojové techniky Akademie věd České republiky. V roce 2018 přistoupí Univerzita Palackého v Olomouci, Univerzita obrany a další zájemci z řad firem, univerzit a jiných výzkumných institucí.

Více na www.optickyklastr.cz 
Petra Švajdová
/
kategorie Svaz v regionech
zpět