Soutěž EBEC ukázala, že šikovných a nadaných studentů je na technických univerzitách dost

Začátkem března se na Vysokém učení technickém v Brně uskutečnilo univerzitní kolo soutěže EBEC Brno. European BEST Engineering Competition (EBEC) je soutěž studentů techniky, které se po celé Evropě účastní přes 5000 studentů.

V Brně pořádá soutěž studentská organizace BEST a v letošním roce se jí zúčastnili studenti ze 4 fakult Vysokého učení technického v Brně. Svaz průmyslu a dopravy ČR se stal v letošním ročníku partnerem soutěže na Fakultě stavební. Čtyřčlenné studentské týmy zde soutěžily ve dvou kategoriích.

V kategorii Case Study navrhovali studenti těžební základnu na Marsu pro 20 osob, přičemž hlavními kritérii byla jednoduchost konstrukce, rychlá výstavba a možnost dalšího rozšíření stavby. Svou stavbu, použité materiály a postupy pak obhajovali v prezentaci před odbornou porotou.

V kategorii Team Design bylo zadáním navržení a zkonstruování mrakodrapu, který by odolal teroristickým útokům. K dispozici pro stavbu měli soutěžící špagety, špejle, karton a několik dalších materiálů. Odolnost konstrukce se zkoušela simulovaným leteckým útokem – nárazem kovového závaží ve třech různých výškách. I konstruktéři výškové budovy museli o kvalitách své konstrukce a použitých materiálech a postupech přesvědčit porotu.

Týmy, které se ve fakultním kole v obou kategoriích umístily na prvním a druhém místě, postoupily do univerzitního kola, kde se potkaly s vítězi z dalších fakult. Princip soutěžních kategorií byl opět stejný, jen zadání kategorií bylo jiné. V Case Study měli studenti navrhnout sofistikovaný koncept výrobní linky na čisticí prostředky podle přesně zadaných parametrů a dostupných surovin. Pro Team Design vymyslel zadání organizační tým BESTu. Soutěžící dostali za úkol sestavit obojživelné vozidlo schopné transportovat posádku pryč z nebezpečné oblasti. Schopnost vyrobených vozidel překonat obtížný terén i vodní plochu se zkoušela na simulované překážkové dráze. Vítězové obou kategorií celouniverzitního kola se v dubnu zúčastní centrálního kola v Praze, a pokud se jim povede zvítězit i tam, čeká je celoevropské klání a reprezentace VUT v Portugalsku. Přejeme hodně štěstí.

Pavla Adamčíková, Regionální zastoupení SP ČR pro Jihomoravský kraj a Kraj Vysočina

Gbelec Ondřej
/
kategorie Svaz v regionech
zpět