Rada pro konkurenceschopnost průmysl a vnitřní trh



V Bruselu se 12. března 2018 uskuteční zasedání Rady pro konkurenceschopnost ve formátu ministrů odpovědných za oblasti vnitřního trhu a průmyslu. Na základě materiálu připraveného BG PRES budou ministři diskutovat o digitalizaci ekonomiky EU v kontextu Evropského semestru (konektivita, digitální dovednosti, integrace nových technologií do firemní praxe, výzkum a inovace a digitální veřejné služby), projednají další kroky k formulaci dlouhodobé strategie průmyslové politiky a přijmou druhé závěry Rady. Pro tuto diskusi připravilo BG PRES podkladový dokument, který připomíná sdělení Komise ze září 2017 a potřebu dlouhodobého přístupu k průmyslové politice, jakož i podpory konkurenceschopnosti evropských podniků a usnadnění jejich začlenění do globálních hodnotových řetězců.

Text přijatých závěrů k průmyslové politice by měl být poněkud rozsáhlý navazující na dřívější závěry Rady pro konkurenceschopnost i Evropské rady, jakož i sdělení Komise ze září 2017 a bere jej jako významný signál a první krok k tvorbě strategie orientované na budoucnost. Zmiňuje oblasti, jež mají na konkurenceschopnost průmyslu vliv (digitalizace, VaVaI, mezinárodní obchod, klimaticko-energetická politika), a zdůrazňuje potřebu dlouhodobé vize pro průmysl, strategických cílů, jakož i ukazatelů pro sledování pokroku.

Tématem pracovního oběda bude připravovaný balíček v oblasti spotřebitelské politiky „New Deal for Consumers“ (duben 2018). Na programu bude pravidelná aktualizace „prověrky“ konkurenceschopnosti se zaměřením na externality regulace služeb na vnitřním trhu na výrobní sektory a maloobchod. Komise informovat o svých iniciativách v oblasti oběhového hospodářství a představí strategii pro plasty a zprávu o provádění nařízení REACH. Rada si následně připomene 25leté výročí vnitřního trhu EU.

Vladimíra Drbalová

Poradce pro Mezinárodní organizace a EU
Gbelec Ondřej
/
kategorie EU infoservis
zpět