Neformální setkání ministrů práce a sociálních věcí v Sofii

Na agendě bude zejména kvalitní a inklusivní vzdělávání, odborná příprava, celoživotní učení, nezaměstnanost mladých a dlouhodobá nezaměstnanost, a zapojení sociálních partnerů do procesu implementace Evropského pilíře sociálních práv (EPSP).

Ve dnech 17. – 18. dubna 2018 se uskuteční neformální setkání ministrů práce a sociálních věcí v Sofii. Jednání bude rozděleno na dvě plenární zasedání. První společná tematická diskuse se bude věnovat získávání a udržení dovedností prostřednictvím kvalitního vzdělávání, odborné přípravy a celoživotního učení a doporučení Rady ke zvyšování dovedností (Upskilling Pathways). Ministři budou informovat jaké kroky a aktivity realizovali k naplnění těchto cílů spojených s principem č. 1 EPSP (přístup ke kvalitnímu vzdělávání a odborné přípravě pro všechny) a jaký je jejich názor na podporu nízko-kvalifikovaných pracovníků v rámci budoucí VFR a to ve světle měnících se trendů ve světě práce.

Druhá diskuse se zaměřením na implementaci aktivní politiky zaměstnanosti spojené s implementací Garance pro mladé a Doporučení Rady o integraci dlouhodobě nezaměstnaných na trh práce. Jedná se princip 4 EPSP. Pokud jde o Garanci pro mladé, ministři budou prezentovat aktivity spojené se zajišťováním kvalitní nabídek vzdělávání a pracovních příležitostí mladým lidem. Pokud jde o dlouhodobě nezaměstnané, zaměří se diskuse na implementaci doporučení spojených s jejich registrací, se zajišťováním integrovaných služeb (one-stop-shops), včasným vyhodnocení dovedností uchazeče a nabídky tzv. integrated job agreement.

Tématem pracovního oběda ministrů bude zapojení sociálních partnerů do procesu implementace Evropského pilíře sociálních práv. Ministři budou referovat, jak jsou organizace sociálních partnerů informováni, konzultováni a zapojeni do implementace všech 20 principů pilíře a s tím spojených legislativních a nelegislativních návrhů.

Vladimíra Drbalová
Poradkyně pro Mezinárodní organizace a EU záležitosti
Gbelec Ondřej
/
kategorie EU infoservis
zpět