Celní informace pro české firmy v případě tvrdého brexitu

Čtrnáct dní před termínem pro vystoupení z EU stanovila Británie cla pro případ tvrdého brexitu.

Dále přinášíme informace o celních procedurách v ČR a Francii a o postavení občanů Británie v zemích EU po brexitu.

V souvislosti s přípravou na brexit zveřejnila dne 13. března britská vláda informaci o tom, jaká cla bude dočasně uplatňovat na dovozy, pokud dojde k jejímu vystoupení z EU bez schválené výstupové dohody. Navržený sazebník ponechává 87 % dovozů bez celního zatížení. Zbylých 13 % obsahuje převážně zemědělské položky (např. cukr, drůbeží maso, hovězí maso, vepřové, sýry či máslo), ale také vybrané průmyslové položky (např. kompletované motorové vozy, pneumatiky, textil, či keramika).

Více informací k sazebníku naleznete zde.

Evropská komise také aktualizovala některá oznámení zúčastněným stranám, které v rámci příprav na brexit vydává. Konkrétně byla aktualizována oznámení týkající se schvalování typu motorových vozidel, REACH a průmyslového zboží.

Všechna oznámení naleznete zde.

ČESKÁ REPUBLIKA

Doporučujeme se seznámit s komplexním průvodcem celními procedurami v případě tvrdého brexitu, který připravila Celní správa ČR. Zahrnuje jak informace pro firmy, které dosud obchodovaly pouze se zeměmi EU, tak pro ty, které již s obchodem s tzv. třetími zeměmi (tj. mimo jednotný trh EU) mají praktické zkušenosti.

Pro firmy je k dispozici rovněž Poradenské a informační centrum Celní správy ČR, na které se mohou obracet s dotazy a případnými nejasnostmi písemně (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.) nebo i telefonicky (261 331 919).

FRANCIE

Podniky, které mají v rámci příprav na brexit zájem o další ucelené vysvětlení celních procedur po 29. březnu z pohledu země EU, která s Británií bezprostředně sousedí, se mohou seznámit rovněž s přehledným Celním průvodcem francouzského Generálního ředitelství pro cla a spotřební daně.

BRITŠTÍ OBČANÉ V EU

Tři týdny před očekávaným brexitem zveřejnila Evropská komise analýzu národních opatření v jednotlivých členských státech týkajících se pobytových práv britských občanů žijících ve členských státech EU. Jak vyplývá z informací zkompletovaných Evropskou komisí, v případě tvrdého brexitu budou ve všech členských státech britští občané žijící v EU-27 před 29. březnem považováni i po brexitu za legálně pobývající.

Olga Rozsívalová
/
kategorie EU infoservis
zpět