Byznys věří, že nová vláda v Británii ukončí brexitový pat

Byznys potřebuje nastavení nového vztahu mezi EU a Británií před ukončením předpokládaného přechodného období. Neřízený brexit je nepřijatelný, je třeba zamezit opakování téže situace na konci příštího roku.

Vítězství konzervativců bylo očekávané, mnohé však překvapil výsledný poměr sil. Konzervativci v čele s Borisem Johnsonem jednoznačně vyhráli a získali 365 křesel z 650 (+47 křesel, 43,6 %), labouristi bezprecedentně oslabili (203 křesel, - 59 křesel, 32 %). Skotská národní strana (SNP) získala 48 křesel, liberální demokraté 11, DUP 8, ostatní malé strany dohromady 15 křesel. Konzervativci tedy mají pohodlnou většinu a očekává se, že protlačí výstupovou dohodu a Britové vystoupí z EU na konci ledna. 

Konečně došlo k odblokování patové situace v parlamentu a akceschopnost britské exekutivy byla obnovena. Z hlediska brexitu očekáváme rychlé ukončení více než tříleté nejistoty, která jak vládám, tak byznysu ubírala čas a energii potřebnou k řešení jiných otázek, a brzké schválení připravené dohody o vystoupení Británie z EU. Premiér Johnson nemusí za současné situace tolik lavírovat mezi různými zájmy tak jako předchozí vlády. Je dobré poznamenat, že jistý vnitropolitický tlak může v Británii přesto vznikat, zejména s ohledem na zájmy prosazované úspěšnou SNP a možný tlak nacionalistů v Severním Irsku, kteří mají poprvé mírnou převahu nad unionisty.

Pokud jde o uspořádání vztahů mezi EU a Británií po brexitu, plánované ukončení přechodného období na konci roku 2020 bez dojednané obchodní dohody, která nastaví budoucí vztahy, by nebylo šťastné a jen by o rok odložilo negativní dopady divokého brexitu. Svaz průmyslu a dopravy ČR proto apeluje na relevantní politiky, aby pobrexitová dohoda mezi EU a Británií byla dojednána ještě před koncem přechodného období, a to i za cenu jeho prodloužení. Jedině tak zabráníme opakování scénáře plného nejasností a obav na straně firem i občanů.

Fára Pavel
/
kategorie EU infoservis
zpět