Být v EU se vyplácí nová koncepce ČR pro EU

Zástupci byznysu se setkali se státní tajemníkem pro EU Tomášem Prouzou.

Státní tajemník pro EU Úřadu vlády České republiky (ČR), pan Tomáš Prouza, byl 16. května 2014 hostem pravidelného zasedání Týmu SP ČR pro EU. V jeho vystoupení zazněl nový vítr ve vztahu ČR k EU a lepšího využívání členství k prosazování zájmu podnikatelů a občanů ČR.  Je třeba posílit vzájemnou interakci mezi evropskými politikami, národními strategiemi a Národním programem reforem. Nově připravovaná hospodářská strategie by k tomu měla výrazně přispět. Je třeba posílit náš kádr zástupců v evropských institucích a připravit si experty na vyšší pozice v Komisi i Radě. Spolupráce s novým Evropským parlamentem bude klíčová. Česká republika musí také vytvářet flexibilní aliance v Radě a hledat účelová partnerství. ČR by neměla zůstat mimo evropské jádro a s tím souvisí i brzké přijetí eura, což byznys dlouhodobě prosazuje.

Viceprezident SP ČR pan Stanislav Kázecký diskusi komentoval slovy: Před vstupem do EU jsme měli všichni společnou ideu stát se plnoprávným členem EU. Nyní se musí hledat nová jednotící idea. Členství není jen o penězích z fondů EU. Musí se ukázat všem občanům, že být v EU je dobré!“

Státní tajemník Tomáš Prouza souhlasil slovy: „V ČR je třeba začít se bavit o hodnotách EU. O tom, proč být v EU.“

Tajemník pro EU Prouza projevil zájem pokračovat v pravidelné spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR jak svou pravidelnou účastí na jednáních týmu, tak formou kulatých stolů na vybraná témata vycházející z priorit byznysu.

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie EU infoservis
zpět