České firmy se budou moci v Ománu ucházet o prostředky ve výši 900 mld. korun

Omán je v současnosti relativně bohatý stát. Jeho státní podniky jsou velmi bonitní s vynikající platební morálkou. Jsou tedy ideálním partnerem pro české firmy, které zvažují lokalizaci části své výroby a expanzi na trhy GCC, Íránu, Severní Afriky, popř. i jihozápadní Asie. Omán je totiž hladový po rozšiřování své výrobní základny a po vytváření pracovních míst pro své obyvatele. Tyto okolnosti jsou předzvěstí úspěchu případné účasti českých firem v tomto teritoriu. Ekonomické oddělení Velvyslanectví v Rijádu je připravené českým firmám pomoci při nástupu na toto tržiště. Omán poskytuje řadu skvělých pobídek pro zahraniční firmy a rozšiřuje industriální a výrobní základnu prostřednictvím zvláštních průmyslových a ekonomických zón, které zde nazývají "průmyslovými městy".

Např. nové průmyslové město je plánované na rozloze 14 mil m2 ve městě Al Mudhaibi v severní části guvernátu Al-Sharqiyah. Veřejná instituce pro průmyslové nemovitosti Madayn zahájila v březnu 2021 plány na výstavbu tohoto nového průmyslového města. Město má rozšířit síť výrobních klastrů v Ománu, které pomohou podpořit tvorbu pracovních míst a růst HDP Sultanátu Omán. Společnost Madayn nyní vyzvala kvalifikované technické poradenské firmy, aby se ucházely o zakázku na návrh infrastruktury pro průmyslové město o rozloze 14 milionů metrů čtverečních. Jedná se o první průmyslový park svého druhu, který vzniká v této gubernii a poskytuje výrobní a zpracovatelskou základnu pro průmyslová odvětví zaměřená mimo jiné na zpracovávání minerálních zdrojů širšího regionu. Vítězná firma pak bude vyzvána, aby v několika fázích zpracovala plán rozvoje nového průmyslového města, navrhla základní infrastrukturu a dohlížela na jeho celkový počáteční rozvoj. 

Toto oznámení přichází v době, kdy se Madayn připravuje na zahájení stavebních prací na novém průmyslovém městě v Ibri v guvernorátu Al Dhahirah - opět prvního takového parku v této části Ománu. Řada dodavatelů se uchází o výběrová řízení na výstavbu infrastrukturních zařízení a inženýrských sítí na pozemcích o rozloze 10 mil m2 (a to je jen v prví fázi). Komplex se nachází na klíčové spojnici mezi Sultanátem Omán a Saúdskou Arábií. Ibri Industrial City bude zahrnovat celou řadu průmyslových, obchodních a servisních činností, tj. segment lehkého a středně těžkého průmyslu, obchodní zónu, správní úřady, průmyslové dílny a sklady.

Plán "Vision 2040" načrtnutý Madaynem na začátku roku 2021 předpokládá zrychlení strategie pro rozšiřování průmyslového a výrobního sektoru v Ománu. Vyzývá mimo jiné k založení nových průmyslových měst v Thamrait (Dhofar Governorate), Shinas (North Al Batinah Governorate) a Al Rawdah (North Al Sharqiyah Governorate), kromě těch, které se nyní nově připravují v Ibri a Al Mudhaibi. Tyto nové parky doplní průmyslová města již zřízená ve svobodných ekonomických zónách Rusayl, Sur, Al Buraimi, Suhar, Raysut, Nizwa a Al Mazunah. Vytváření specializovaných komplexů a klastrů se chystá také ve stávajících průmyslových městech, včetně komplexu pro výrobu a zpracování plastů v Suharu, komplexu přesné výroby a nanotechnologií v Sur a potravinářských a farmaceutických klastrů v dalších městech. Připravuje se také integrované město, přezdívané Motcar, zaměřené výhradně na segment automotive, které má komplexně pokrývat všechny aktivity od marketingu, přes výroby automobilových dílů a příslušenství, až po poskytování služeb spojených s údržbou aut pro široký region Arabského poloostrova, Severní Afriky a Jihozápadní Asie. Projekt Motcar bude sloužit jako velké regionální centrum pro dovoz a zpětný vývoz automobilů, strojů a souvisejících služeb. V souvislosti se svojí vizí 2040 plánuje plně státní společnost Madayn uskutečnit investice v hodnotě 15 mld OMR (tj 900 mld Kč). Pro dokreslení do dnešních dní Maydan zainvestoval v síti průmyslových měst projekty v souhrnné hodnotě 6,8 mld OMR (tj 400 mld Kč). 

Více informací:
generální ředitel společnosti Madayn - Hilal bin Hamad al Hasani
náměstek ministra obchodu, průmyslu a podpory investic pro obchod a průmysl a předseda představenstva společnosti Madayn - Saleh bin Said Masan

tel: +968 2417 0700, email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Průvodce pro Investory - Madayn (PDF, 15 MB) - Brožura v arabštině a angličtině
Komplexní služby zajišťované Madayn (PDF, 293 KB) - Brožura v arabštině a angličtině

Je možno se také obrátit na ekonomické oddělení Velvyslanectví ČR v Rijádu:

Ing. Roman Plevák, Ph.D.
diplomat pro Omán
Embassy of the Czech Republic in Riyadh
Al Nuzha District, Saad Bin Gharir Street, Riyadh 11693
Tel: +966 11 4503617
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdroj: Velvyslanectví ČR v Rijádu

Tomáš Hodač
/
kategorie Informace z teritoria
zpět