SP ČR prosadil vyšší kvóty pro pracovníky z Ukrajiny

V posledních týdnech se ve veřejném prostoru objevují v souvislosti s navýšením roční kvóty pro pracovníky z Ukrajiny zkreslené interpretace zavedení mzdového kritéria ve výši 1,2násobku zaručené mzdy. Svaz průmyslu a dopravy nastavení tohoto mzdového kritéria podpořil. Tento parametr rozhodně neznamená, že pracovníci z Ukrajiny budou mít o 20 procent vyšší mzdu než čeští zaměstnanci.

Navýšení kvóty pro ekonomickou migraci z Ukrajiny z 20 tisíc na 40 tisíc se Svazu podařilo prosadit po zdlouhavých jednáních s vládou. „Velké úsilí jsme také vyvinuli, aby se změnil zákon o pobytu cizinců, který díky nám například zamezí přetahování zahraničních pracovníků ve zkušební době. Zkrátí se také tzv. test trhu práce, tedy lhůta, v níž Úřad práce musí posoudit, zda je o požadovanou pozici zájem mezi českými občany v evidenci nezaměstnaných,“ vysvětluje Dagmar Kuchtová, generální ředitelka SP ČR.

Detaily o novele cizineckého zákona se firmy mohou dozvědět 27. června na semináři na ministerstvu průmyslu a obchodu, kde bude Svaz prezentovat své dosavadní zkušenosti s rolí garanta v programech řízené ekonomické migrace.

01a

Současně s navýšením kvóty vláda rozhodla, že volné pracovní místo lze zařadit do režimu Ukrajina, pokud firma Ukrajinci nabídne mzdu minimálně ve výši 1,2násobku zaručené mzdy. Toto kritérium Svaz podpořil, protože realita na trhu práce ukazuje, že firmy nabízejí mzdy vyšší, bez ohledu na to, jestli je má obsadit Čech nebo cizinec. Třeba svářečům podniky nabízejí mzdu od 23 tisíc korun. Vládní kritérium přitom nařizuje, že mzda pro Ukrajince musí být v této profesi vyšší než 17 680 korun.

Podporou mzdového kritéria také Svaz vyvrací kritiku odborů, že firmám jde jen o "dovoz levné pracovní síly". Naopak, Svazu jde o rychlé řešení kritického nedostatku pracovních sil ve výrobě. „Mzdový parametr, spolu s úpravou v novele zákona o pobytu cizinců, firmám život usnadní. Přispěje i k tomu, aby si podniky mezi sebou nepřetahovaly zahraniční pracovníky. Pokud si firma přes Režim Ukrajina pracovníka obstará, zajistí mu ubytování, vstupní prohlídku, zaškolí ho a zaučí, očekává, že u ní pracovník zůstane,“ dodává Dagmar Kuchtová.

Za dobu trvání Režimu Svaz posoudil a vyřídil více než 10 tisíc žádostí od bezmála 400 firem. Jedná také s vládou o zrychlení vízových procesů. Přímo na místě ve Lvově spolupracuje s členskou firmou Top People, která se dlouhodobě, úspěšně a na profesionální úrovni získávání pracovníků z Ukrajiny věnuje. Lvovskou kancelář lze kontaktovat například emailem na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

V květnu uspořádala Top People ve spolupráci se Svazem průmyslu v ukrajinském Lvově seminář pro významné české zaměstnavatele za účasti zástupce ministerstva práce a sociálních věcí, kde vysvětlovala jak dělat byznys na Ukrajině a jak v této zemi investovat. Řeč byla také o aktuálních problémech českého trhu práce.

kategorie Z hospodářské politiky
zpět