Co na firmy čeká v roce 2020

Firmy v Česku čeká několik novinek. Začne fungovat elektronická neschopenka, zvýší se minimální mzda a dopravcům se rozšíří síť silnic a dálnic, kde budou platit mýto.

e-Neschopenka se rozjíždí od 1. ledna 2020

Půl roku po zrušení karenční doby pro vyplácení náhrady mzdy v prvních třech dnech pracovní neschopnosti začne od 1. ledna 2020 fungovat systém elektronické neschopenky. Nástroj, po jehož zavedení Svaz průmyslu dlouho volal, by měl firmám usnadnit kontrolu nemocných zaměstnanců. Zaměstnavatelé si budou moci nechat posílat do datových schránek notifikace o vzniku pracovní neschopnosti svých pracovníků. Ty do firmy dorazí, jakmile do systému České správy sociálního zabezpečení přijde elektronické hlášení od lékaře o vystavení e-neschopenky.

Zavedení e-neschopenky nezbaví zaměstnance povinnosti, aby zaměstnavateli neprodleně nahlásil vznik pracovní neschopnosti. Kromě notifikace o vzniku pracovní neschopnosti budou mít firmy k dispozici služby pro ověření či stažení údajů o dočasných pracovních neschopnostech svých zaměstnanců. Získají je po přihlášení na ePortálu ČSSZ. Se zavedením e-neschopenky ovšem vznikne firmám nová povinnost. Budou muset ČSSZ okamžitě hlásit nástupy a výstupy zaměstnanců.

Minimální mzda se zvedá na 14 600 korun

Vládní koalice se na konci listopadu shodla, že minimální mzda v roce 2020 se zvedne z 13 350 na 14 600 korun. Od této úrovně nejnižší mzdy se odvozují také zaručené mzdy. Ty jsou rozdělené do osmi skupin podle náročnosti profesí. V roce 2020 se budou zaručené mzdy pohybovat od 14 600 korun v první skupině až po 29 200 korun v poslední skupině nejvíce kvalifikovaných pracovníků. V roce 2019 činila nejvyšší úroveň zaručené mzdy 26 700 korun měsíčně.

Za poslední pět let se minimální mzda zvýšila o 47 procent. Svaz průmyslu pro rok 2020 navrhoval růst minimální mzdy o 700 korun. Tento návrh vycházel z odhadovaného růstu ekonomiky, inflace za rok 2019 i z předpokládaného růstu mezd na rok 2020. Částka také odpovídala valorizačnímu mechanismu, který Svaz průmyslu dlouhodobě prosazuje. Podle něj by se minimální mzda na rok 2020 počítala jako 44 procent průměrné mzdy v roce 2018.

Vláda Chce prosadit novou digitální daň

Svaz průmyslu aktivně jednal s ministerstvem financí o nastavení parametrů nové daně, kterou bude parlament schvalovat patrně na přelomu roku. Vláda se bude snažit proces urychlit, aby získala plánovaný výnos z této daně od poloviny roku 2020.

Na konci roku, nejspíše v prosinci, 2020 by měl podle ministerstva financí začít fungovat nový daňový portál MOJE Daně. Bude to takzvaný online finanční úřad, který by především fyzickým osobám a malým podnikatelům měl pomoci zrychlit a zjednodušit některé úkony v rámci správy, podávání daňových přiznání a placení daní.

Ministerstvo financí také připravuje návrh na paušální daň pro živnostníky (OSVČ), kteří nejsou plátci DPH s ročními příjmy do 1 milionu korun. Tato možnost by se měla týkat až 400 tisíc poplatníků. Živnostník by měsíčně platil paušál zhruba 5 500 korun, v němž by byla zahrnuta platba sociálního a zdravotního pojištění i daně z příjmu. Pro paušál, pokud projde legislativním procesem, se živnostníci budou moci rozhodnout nejspíš od začátku roku 2021.

Dopravci začnou platit mýto na dalších 973 kilometrech silnic a dálnic

Od 1. prosince 2019 začal v Česku fungovat satelitní systém výběru mýta za provoz automobilů s hmotností nad 3,5 tuny. Není to ovšem jediná změna, která dopravce čeká. Od ledna 2020 budou muset mýto platit na dalších 973 kilometrech silnic. Nově se zpoplatní 868 kilometrů silnic první třídy. Síť dálnic, na nichž se mýto platí, se rozšíří o 65 kilometrů.

Celkem budou dopravci hradit mýto za používání 1102 kilometrů silnic první třídy a 1307 kilometrů dálnic. Ministerstvo dopravy očekává, že na mýtném v roce 2020 vybere o 1 až 1,5 miliardy korun více než v roce 2019.

Kvůli přechodu na nový způsob výběru mýta musí dopravci od 1. prosince 2019 používat nové palubní jednotky. Kauce za její pořízení se zvýšila z původních 1550 korun na 2468 korun. Výběr mýta bude kromě satelitů hlídat také šedesátka kontrolních bran a čtyřicet hlídkových vozidel.
Citace: Síť dálnic, na nichž se mýto platí, se rozšíří o 65 kilometrů. Nově se také zpoplatní 868 kilometrů silnic první třídy.

Ekonomika poroste o 2 procenta

Česká ekonomika v roce 2020 poroste už osm let v řadě. Růst ekonomiky mírně zpomalí z 2,7 procenta v roce 2019 na 2 procenta. Hospodářství se může opřít o stabilní domácí poptávku, kterou drží spotřeba domácností díky vysoké zaměstnanosti a rychlému růstu mezd.

Nezaměstnanost zůstane u hranice dvou procent. Pro firmy to znamená, že budou pořád jen obtížně hledat potřebné zaměstnance. Tlak na další zvyšování mezd mírně poleví, nicméně pořád porostou rychleji než produktivita práce. Právě růst mezd spolu s vysokými cenami materiálu, surovin a energií je dlouhodobě hlavní bariéra pro další rozvoj českých firem, vyplývá z pravidelného šetření, které pořádá Svaz průmyslu s Českou národní bankou.

České firmy cítí zpomalování ekonomického růstu na objemu zakázek. V šetření SP ČR klesá podíl podniků, které hlásí růst objednávek v příštích šesti měsících. Naopak přibývá firem, které v příštím půlroce očekávají méně zakázek. Podniky budou proto v roce 2020 opatrnější i ve svém investičním plánování.

EKONOMIKA V ROCE 2020

 Ekonomický ukazatel Odhad SP ČR na rok 2020
 Růst reálného HDP 2,0 %
 Inflace  2,5 %
 Míra nezaměstnanosti  2,0 %
 Růst investic  2,6 %
 Prům. kurz CZK/EUR  25,60

Celý článek vyšel v časopisu Svazu průmyslu a dopravy Spektrum. Celé číslo čtěte zde.

kategorie Z hospodářské politiky
zpět